JEDNA VELKÁ SMRŠŤ. Tak popisuje Rory McIlroy dění kolem jeho vízězství na U.S.

JEDNA VELKÁ SMRŠŤ. Tak popisuje Rory McIlroy dění kolem jeho vízězství na U.S. Open. Smršť šampaňského ho čekala i v "jeho" Holywoodu. | foto: AP

Vítání golfisty „k sežrání“: S trofejí nespím, říkal hrdina McIlroy

  • 3
Není Hollywood jako Holywood. První se píše se dvěma “l“, leží v americkém Los Angeles a je zvyklý na největší hvězdy stříbrného plátna. Druhý jmenovaný se nachází v Severním Irsku a už se může také chlubit svou hvězdou, nebo rovnou svým miláčkem - Rorym McIlroyem, vítězem golfového U.S. Open.

Právě tady, kousek od Belfastu, začínal sympatický Severoir s golfem. Byly mu dva roky, když se v místním golfovém klubu poprvé oháněl plastovou holí. V sedmi letech se stal členem a po patnácti letech už mu klub vděčí za štědré dotace.

Ve dvaadvaceti vyhrál McIlroy svůj první major, když si o víkendu uhlídal suverénní náskok až do konce. Stal se tak nejmladším vítězem U.S. Open od roku 1923, o čemž se jeho fandům v odlehlém Holywood Golf Clubu snad ani nemohlo zdát.

O to větší radost v malé zemi vypukla, když slavný turnaj vyhrál podruhé po sobě tamější rodák. Loni totiž na U.S. Open triumfoval Graeme McDowell.

“Podporovali jsme Roryho od prvního dne,“ citovala jednoho z profesionálů holywoodského klubu agentura Reuters. “Je tu kolem toho velký humbuk, všichni jsou nadšení. Jeho vítězství znamená mnoho pro hodně lidí.“

SUŠENKA Á LA RORY. Obyvatelé Holywoodu si McIlroyův úspěch doslova vychutnali.

Okamžitě se začaly tisknout nejrůznější suvenýry s McIlroyem držícím svou trofej, ale nejnápaditější byla místní pekárna, která prodávala dokonce koláčky a sušenky s obrázkem radujícího se hrdiny. Golfová dobrota šla prý na dračku a zaprášilo se po ní v mžiku.

Golfista “k sežrání“ se mohl těšit z velkolepého přivítání, které mu jeho příznivci přichystali před branou golfového klubu. Jenže to by nesměl McIlroy přijet nenápadně zadním vchodem. Fanouškům nejprve poděkoval z balkonu, ale později přece jen přijímal gratulace také osobně.

“Ta podpora od celého irského ostrova je neuvěřitelná,“ usmíval se mladý šampion. “Vím, že jsou na mě všichni pyšní. Uvědomuju si, že je pro Severní Irsko velký úspěch, že má dva vítěze U.S. Open za sebou. Nevím, jestli se to ještě může někdy podařit.“

HOLYWOOD GOLF CLUB. Tady se fandilo oblíbenému McIlroyovi bezesporu nejvíc.

V posledních dnech prožívá dosud nepoznané: “Je to naprostá smršť, ani jsem neměl čas o tom přemýšlet. Ale bylo skvělé se teď vyspat ve své vlastní posteli s vědomím, že ta trofej na mě čeká o patro níž. A ne, nenapadlo mě vzít si ji do postele.“

Po jeho nečekaném triumfu se vyrojila přirovnání k Tigeru Woodsovi. Ten má na kontě čtrnáct vyhraných majorů, Jack Nicklaus ještě o čtyři víc. Na kolik by mohl dosáhnout McIlroy? “Získal jsem svůj první a zatím vyhlížím jen ten druhý,“ nehledí raději moc do budoucnosti.

Možná by se mohlo v Holywoodu slavit znovu v létě. “Cítím, že pokud si udržím aktuální formu až do konce léta, tak bych mohl mít na dalších dvou majorech slušnou šanci,“ podotkl. Na červencovém British Open může navíc počítat s velkou podporou svých fandů.