Golf resort Beroun - klubovna.

Golf resort Beroun - klubovna. | foto: Martin Kabát

Ve sporu o berounský golf jde o kus trávy i o dobrou pověst

Nedávno otevřený golfový areál v Berouně, který čelí soudní žalobě kvůli sporům o peníze se stavební firmou Jež, má další potíže. Ministerstvo obrany a berounský městský úřad zjistily, že část areálu vznikla jako "černá stavba". Jde o kus trávníku, elektrické sítě a část cesty, jež jsou na pozemcích ministerstva obrany bez jeho souhlasu.

"Tyto pozemky společnost Tifannys užívá na základě nájemní smlouvy. Nicméně platí, že Vojenská ubytovací a stavební správa k nim nedala souhlas se stavbou golfového hřiště ani s terénními úpravami," řekl Jan Pejšek z tiskového oddělení ministerstva obrany. Dodal také, že se případem zabývá vojenská policie.

Společnost Tifannys, kterou vlastní jihokorejská rodinná ocelářská firma KosWire, to označuje za zástupný problém. "Nemohli jsme o povolení žádat, protože až do letošního května se o tyto pozemky soudil stát s městem Berounem. My jsme samozřejmě už teď požádali ministerstvo obrany o odkup pozemků," uvedl ředitel golfového areálu Vojtěch Matějček.

beroun golf resort

Osmnáctijamkové hřiště zabírá rozlohu 65 hektarů. Dalších pět hektarů zabírá obytný soubor, osm řadových domů a tři vilky nejsou dosud dostavěny. Golfové hřiště se otevřelo letos v květnu. Dostavěný měl být celý areál na konci června.

Investorská společnost Tifannys dostala od stavebního úřadu lhůtu do konce ledna příštího roku. Do té doby musí získat dodatečný souhlas ministerstva, nebo pozemky od státu odkoupit. Pokud se jí to nepodaří, bude mít problém s prodejem bytů, řadových rodinných domů a vilek, které jsou součástí areálu. "Dá se říct, že bez té cesty by domy neměly být zkolaudovány," potvrdil tajemník berounské radnice Jiří Chalupecký.

Společnost Tifannys naznačila, že za vším může být čísi zájem připravit ji o zaběhnutý byznys v atraktivní lokalitě. Všechno prý začalo tím, že se se stavební firmou Jež v létě rozešli ve zlém kvůli fakturám za práce. Jež tvrdí, že mu Tifannys dluží 120 milionů korun a může ji poslat do konkurzu. Matějček namítá, že k tomu nikdy nedojde.

Podle právníků společnosti Tifannys z pražské advokátní kanceláře Veverka & partneři je největším obchodním artiklem berounského golfu jeho dobrá pověst.
Mezi jeho hosty se objevuje i prezident Václav Klaus. Vláčení po soudech by ji nenávratně poškodilo.

Spor může nabýt mezinárodních rozměrů. Právníci investora nevyloučili možnost mezinárodní arbitráže v případě, že by korejský majitel o golfový areál přišel. Investoval v dobré víře, že má podporu státu i města Berouna.