Bryson DeChambeau ve druhém kole turnaje Memorial v Dublinu.

Bryson DeChambeau ve druhém kole turnaje Memorial v Dublinu. | foto: AP

Zběsilec DeChambeau, šťastlivec Woods. Memorial vedou Palmer a Finau

  • 0
Dopolední druhé kolo na prestižním Memorialu v americkém Dublinu sice zakončil dvěma birdie na posledních třech jamkách, přesto Tiger Woods klopil oči. Golfová legenda příliš kazila a místo útoku na rekordní 83. vítězství na PGA Tour se ocitla za hranicí cutu. Až horší odpolední výsledky dalších hráčů posunuly postupovou linii na kýžené skóre +3 a Woods se na děleném 64. místě přece jen protáhl do finálových kol.

Do víkendu půjde se ztrátou dvanácti ran na lídry. O vedení se dělí jiní Američané Tony Finau a Ryan Palmer se skóre -9, o ránu zpět následuje Španěl Jon Rahm, který má šanci stát se po turnaji poprvé v kariéře světovou jedničkou.

Woods, pětinásobný vítěz turnaje pořádaného legendárním Jackem Nicklausem, neměl dobrý den. Zaznamenal během něj double bogey a na dalších pěti jamkách nesplnil normu o ránu. Ve hře se udržel třemi birdie. Kolo zakončil s výsledkem +4 a z děleného 18. místa se výrazně propadl.

Woods si postěžoval, že už při rozcvičení pociťoval ztuhlá záda, s kterými podstoupil v minulosti řadu operací. „Nemohl jsem se pohybovat tak, jak bych rád. Byl to celkem boj,“ konstatoval Woods, který startuje na PGA Tour poprvé od února. „Na začátku jsem na dvou jamkách potřeboval tři paty, a místo abych se dostal do pohody, tak jsem se s tím po zbytek dne pral.“

Ačkoliv mezi nepostupujícími se ocitla záplava velkých jmen, třeba nedávná světová jednička Dustin Johnson skončila na obtížně nastaveném hřišti Muirfield Village na skóre +16, poraženým dne se stal Bryson DeChambeau. O cut se připravil na pětiparové patnáctce, kterou zahrál na deset úderů a předvedl nejhorší výsledek za skoro šest tisíc jamek, které dokončil na turnajích PGA Tour.

Start DeChambeaua v Dublinu předcházela velká očekávání. Sedmkrát za sebou skončil v Top 10, devatenáctkrát v řadě předvedl kolo v paru hřiště a lepší, před dvěma týdny vyhrál turnaj v Detroitu. V posledních měsících změnil hru, zuřivě dřel na fyzičce, tělo v posilovně přifoukl o několik kilogramů svalů a jeho drajvy teď létají k 370 metrům, čímž se ocitá zcela mimo běžné normy.

Jenže na Memorialu golfistu s přezdívkou „Šílený vědec“ dlouhá hra zradila. Nebo spíš hlava. Mudrlant s neortodoxním stylem, který v přípravě přemýšlí nad každým detailem, na patnáctce potvrdil hlavně první část svého přídomku. Nepovedená dlouhá první rána skončila v trestném území, po dropu volil DeChambeau riskantní řešení, chtěl se dostat co nejblíže jamce a skončil v autu.

Úder tedy musel opakovat, míček napálil úplně totožně, a skončil na takřka stejném místě opět mimo hřiště. Přesto neustoupil k opatrnější strategii. Když ránu zopakoval i potřetí, míček mířící znovu do autu aspoň šťastně poskočil po asfaltové cestičce a uvízl kousek od břehu potoka v hratelné poloze. To už vítěze šesti turnajů na PGA Tour a aktuálně světovou sedmičku čekala osmá rána.

Bryson DeChambeau předvedl ve druhém kole turnaje Memorial divokou jízdu, střídal birdie a bogey, jako na čtrnácté jamce (na snímku), kde první ranou trefil vodu a par už nezachránil. Jeho nestandardní představení vyvrcholilo na patnáctce. 

Jenže rozhozený DeChambeau jako by zcela ztratil zbytky rozvahy. Když viděl jeden z míčků v autu, snažil se vyhádat na rozhodčím úlevu, že ještě není celým objemem za plotem, jehož sloupky určovaly hranici hřiště. Vzápětí si nechal zavolat jiného sudího, jenž ovšem po pár minutách nervózního čekání potvrdil verdikt svého kolegy.

Svérázný Američan tak dokončil jamku na deset ran, ze skóre +1 bylo rázem +6, postup do finále v trapu a ještě se zrodil příběh, který jen potvrdil DeChambeauovo rozšiřující se stigma golfového morouse a potížisty. 

,