Padraig Harrington bude v červenci obhajovat loňské vítězství v The Open.

Padraig Harrington bude v červenci obhajovat loňské vítězství v The Open.

The Open - legendární turnaj nejen pro legendy

  • 1
British Open je jedním z prestižních golfových turnajů na světě, lze ho přirovnat k tenisovému Wimbledonu. Je to především turnaj nejstarší a na tradici si golfový svět potrpí mnohem víc než ostatní sporty. Účastní se ho i golfisté, jinak náležející do amerického okruhu PGA, tedy naprostá elita.

Poprvé se British Open hrál v roce 1860 na slavném hřišti Prestwick Golf Clubu ve Skotsku. Prvním ročník byl jen pro profesionály, hrálo ho osm skotských golfistů, kteří obešli tři kola dvanáctijamkového hřiště v jednom dni. O rok později už byl The Open opravdu "otevřený", tedy i pro amatéry.

V současnosti se turnaj s oficiálním názvem The Open Championship hraje střídavě ve Skotsku a Anglii. Výsadní postavení má "Domov golfu", Staré hřiště v St. Andrews. V nejstarším golfovém areálu na světě se The Open hraje jednou za pět let. Letos se bude britský šampionát konat na skotském pobřežním hřišti v Turnberry. Ve čtyřech dnech bude špička soupeřit o slávu i o šek pro vítěze v hodnotě 1,5 milionu dolarů (téměř 30 milionů Kč).

Před deseti lety přitom vítězný Mark O'Meara získal 350 000 dolarů a to byla celková dotace na poslední chvíli zvýšena vzhledem k velkému zájmu sponzorů. Hranici dvou miliónů liber v roce 1999 pořadatelé překročili poprvé v historii, od té doby se zvýšila trojnásobně.

Svou hvězdnou kariéru se rozhodl právě na významném ostrovním podniku ukončit legendární Jacka Nicklaus. Bylo mu pětašedesát a na elitu už nestačil. "Tady se mi líbí. Vždycky mě lidé brali a byli vřelí," prohlásil bez stopy hořkosti, když výkonem tři rány nad par skončil v první polovině, neprošel cutem. Mezi lety 1966 - 80 neskončil Nicklaus na British Open nikdy horší než šestý. Z 37 účastí jen pětkrát neprošel cutem, naopak třikrát turnaj vyhrál.

Příběhy vítězů a slavných poražených jsou dostatečné známé, ale turnaj přináší i nejrůznější story "bezejmenných". Před čtyřmi lety zaplatil anglický bankéř Stephen Bridle přes dvacet tisíc dolarů za to, že se mohl stát nosičem holí. Australan David Diaz se se stálým caddiem rozešel ve zlém a na internetovém portálu eBay toto místo vydražil. Toho roku se hrálo právě v St. Andrews a Bridle svou sumou o více než dvojnásobek překročil Diazovo očekávání.

Účast na The Open lze získat ve společné soutěži iDNES.cz a Pilsner Urquell.