Nejprodávanější driver má nastavitelnou hlavu.

Nejprodávanější driver má nastavitelnou hlavu. | foto: TaylorMade

Soutěživí čeští golfisté kupují novinku mezi drivery jako diví

  • 8
K novému špičkovému driveru lze přijít při troše štěstí i levně. Pod heslem "nevhodný dar" se v internetové aukci nabízí R9, letošní novinka značky TaylorMade, za osm tisíc korun.

Ve specializovaném obchodě vyjde novinka na 12 tisíc. Je o ni zájem. První ohlasy po uvedení na trh potvrzují, že jde o velký skok kupředu.

V minulých týdnech se z vítězství na světových turnajích radovali například Rory Sabbatini na Byron Nelson Championship a Christian Cévaër na European Open. Oba použili novinku, kombinující několik špičkových technologií.

konkurence

Novinky mezi drivery od dalších výrobců:

Callaway FT-iQ

King Cobra S9-1 F
Ping G10

Titleist 909 (DComp, D2, D3)

Honma MG 813

Prvním vítězem s "er devítkou" na profesionálním okruhu byl Pat Perez na lednovém Bob Hope Chrysler Classic. Jeho reakce se nesla nad rámec obvyklých reklamních slov, jaká se od smluvních hráčů očekávají. "Je to nejlepší driver, který jsem kdy hrál, a to jsem jich už zkoušel mnoho. Je prostě neuvěřitelný," chválil Američan.

V jeho zemi je možná více než jinde běžné, že hráči dají na názory vítězů a hvězd. Na stejném principu to ale funguje i v tuzemsku. "Golfu a golfovému vybavení dělají reklamu televizní přenosy. Když tam lidé vidí značku a když si přečtou, že je to nejhranější hůl na túře PGA, hned první otázka na ni směřuje," potvrzuje Petr Čapka ze společnosti Golf Plus, která výrobce obchodně zastupuje.

A ještě dodává: "Český trh je hodně soutěživý..." Jenže novinka není jen tak pro někoho, byla vyrobena pro vyšší švihovou rychlost a vyžaduje přesnější zasažení míče, je tedy určena hráčům od handicapu 25 níž. Firma vyšla vstříc těm, kdo žehrali na "velké krabice", takže novinka má jen 420 kubíků. V nejbližších dnech proto vyhoví ostatním, a to modelem R9 460 s maximálním objemem.

Golfisté střední úrovně se hole nemusí bát díky nastavitelnosti, umožněné speciálním úchopným systémem, propojujícím hlavu a shaft. Je to dobrá ukázka custom fittingu, tedy podle Čapky "každý sám sobě". Podle momentální formy a úderové jistoty lze R9 přešroubovat do výhodnější polohy. Nekdo možná zjistí, že v pozměněné poloze najednou hůl lépe zakládá.

Odborníci z golfových prodejen vědí, že nejprodávanější hůl na českém trhu mohou nabízet i prostřednictvím zkratek. Vysvětlit princip technologií FCT a MWT vyžaduje precizní znalosti, ale zákazník na tato magická písmena často slyší jako na nic jiného. Možná se nechá zlákat i "trampolínovým efektem" celotitanové hlavy a titanové korunky.