Doug Barron je prvním hráčem  potrestaným za doping v golfové historii

Doug Barron je prvním hráčem potrestaným za doping v golfové historii | foto: ČTK

První doping v historii golfu: Američan Barron dostal roční zákaz

  • 5
Americký golfista Doug Barron, který patří spíše mezi podprůměrné hráče PGA Tour, dostal roční zákaz za užívání zakázaných látek. PGA Tour však zatím konkrétní být nechtěla.

Americký golfista Doug Barron dosáhl nechtěné slávy. Stal se totiž první golfistou, který byl potrestán za doping. Od PGA Tour dostal roční zápas startu.

"Chtěl bych všechny fanoušky i hráče ujistit, že jsem neměl v úmyslu podvádět a získat nefér výhodu. Omlouvám se," uvedl v prohlášení Barron.

Zástupci PGA Tour nechtěli situaci dále komentovat ani zveřejnit, o jakou zakázanou látku se jednalo a ve které době byla užívána.

Zpráva totiž přišla jen několik hodin před slavnostním večerem golfové síně slávy. Do ní byl poprvé v historii uveden americký prezident - Dwight D. Eisenhower. Dalšími novými členy jsou slavní Rydecupoví hráči Lanny Wadkins, Jose Maria Olazabal and Christy O'Connor.

Barron hraje hlavně na Nationwide Tour

Čtyřicetiletý Barron se letos na PGA Tour objevil pouze v červnu v Memphisu, kde neprošel cutem. Hrací kartu na PGA Tour nemá už tři roky, od té doby hraje převážně na nižší Nationwide Tour. Jeho nejlepším výsledkem na PGA Tour bylo dělené třetí místo z turnaje v Irvingu v roce 2005.

Barron je sice prvním golfistou potrestaným za doping, v minulosti však již několik hráčů mělo pozitivní testy na zakázané látky. Před dvěma lety užil Ital Alessandro Pissilli nedovolený finasterid, který se běžně užívá jako lék na vypadávání vlasů. V roce 2003 byl obvinění z dopingu zbaven Francouz Marc Farry, protože steroidy užíval na léčbu zraněného zápěstí.