Suzann Pettersenová na snímku z loňského roku.

Suzann Pettersenová na snímku z loňského roku. | foto: AP

Nebrali ho vážně, letos profesionální ženský golf slaví šedesátiny

  • 0
Nejlepší profesionální golfistky ode dneška hrají první letošní turnaj, v takové konkurenci se setkávají po téměř tříměsíční pauze. Sezonu, která je ve znamení šedesátého výročí založení LPGA, zahájil turnaj Honda PTT LPGA Thailand.

Úplně první golfový turnaj, ve kterém startovaly pouze ženy, se konal v roce 1895 v Meadow Crook Clubu v New Yorku. Výsledková listina ale mluví za vše, turnaj vyhrála "manželka Charlie Browna". Golfistky tehdy ještě nikdo nebral vážně.

Profesionálky si první turnaj zahrály až o padesát let později a na svoji Tour čekaly ještě dalších pět let. PGA fungovala už více než třicet let, když se třináct žen rozhodlo v roce 1950 založit LPGA.

Jednou ze zakladatelek byla také nejtalentovanější golfistka všech dob Babe Zahariasová, která se dokázala prosadit i mezi muži. Jako první a zatím poslední žena v historii prošla cutem na PGA Tour.

Z iniciativy Zahariasové a dalších dvanácti golfistek se tak před šedesáti lety hrála první LPGA Tour. Série čtrnácti turnajů se tehdy zúčastnilo jedenáct hráček. Turnaje si golfistky organizovaly samy, měly na starost například i přípravu hřiště a předávání cen.

Dnes už má ženská profesionální špička úplně jiné podmínky. Po celém světě se hraje řada turnajů, těch nejprestižnějších série LPGA Tour se můžou zúčastnit všechny profesionálky, které se kvalifikují. Turnaje se konají od února do listopadu, vloni jich bylo osmadvacet.

A zahrály si na nich hráčky z osmadvaceti zemí. První turnaje LPGA Tour přitom zcela ovládly Američanky, první neamerická golfistka se na LPGA Tour probojovala až v roce 1968. Sandra Postová z Kanady se tím zapsala do historie.

Letos je naplánováno pětadvacet turnajů, mezi nimi také čtyři majory. Většina se bude hrát jako tradičně ve Spojených státech, tři v Mexiku a po jednom v Singapore, Kanadě, Francii, Anglii, Číně, Jižní Korey, Thajsku a Japonsku.