Zelený deštník - typický kolorit US Masters.

Zelený deštník - typický kolorit US Masters. | foto: AP

Na Masters se uvnitř šetří a venku utrácí

  • 0
Ve Spojených státech existuje pouze jediné místo, kde je možné koupit si sandwich za dolar padesát. Paradoxně je to právě na vrcholně prestižním turnaji světa – na US Masters! Bude tomu tak i při letošním ročníku, který dnes začne.

Představa, že díky světové prestiži turnaje US Masters se také ceny za služby pro diváky šplhají do horentních sum, je mylná. Klub Augusta National je snad jediným místem v USA, kde se při takové události prodává jídlo za ceny, které tady tak nějak zbyly z minulosti.

Menu pro návštěvníky US Masters.

A členové to považují za správný krok. "Tradiční sendvič pimento cheese stojí dolar padesát od začátku našeho turnaje," usmívá se Billy Payne, současný prezident klubu. "Je to tradice, která zůstane i nadále pro naše návštěvníky zachována."

Sympatická slova, s nimiž mohou být diváci jen spokojeni. Aby ne – na golfovém turnaji většinou stráví prakticky celý den, a tak je určitý přísun potravy nutný. Občerstvovací stánky se nacházejí na mnoha místech po celém hřišti, takže brát si s sebou do batůžku zásoby nikdo nemusí.

Také ceny pití jsou lidové. Nealko za dolar a pivo za necelé tři. Jen pozor – alkohol se na hřišti podává pouze do 16 hodin. Přístup k cenám je naprosto odlišný od valné většiny ostatních turnajů, které se právě na divácích snaží vydělat. Tady v tomto ohledu z kůže nikoho nesedřou.

Pro veřejnost jsou na hřišti vyhrazena četná místa, kde je možno se v klidu posadit a najíst. Členové zdejšího klubu pak mají ve zvyku zůstávat ve velké zahradní restauraci vlevo od klubovny. Z tohoto místa pod zelenobílými deštníky je možno sledovat cvičný putting green a také odpaliště jamky číslo jedna i deset.

Zázemí pro diváky na golfovém  US Masters.

Snad právě proto zde mnoho hostů tráví prakticky celý den. Na ceny si také nestěžují, Jsou sice mírně vyšší, ale stále je to kolem 10 dolarů za oběd. Ani tato "restaurace" však nehostí žádnými kulinářskými zázraky. Salát, hamburger, polévka...

Jednoduché menu musí stačit. Prostě se zde počítá s tím, že většina hostů se po konci hracího dne stejně setkává se svými přáteli v některé z nesčetných restaurací lemujících nejbližší ulici Washington Road. Ta se po dobu turnaje stává nejrušnější tepnou města.

Waffle House, Applebee´s či nesmírně populární Hooters zde praskají ve švech. Proč ne, vždyť se koná US Masters... Turnaj, na kterém se uvnitř šetří, aby se mohlo posléze venku snadněji utrácet.