Matt Kuchar, druhé kolo Masters 2010.

Matt Kuchar, druhé kolo Masters 2010. | foto: AP

Mistr záchranných ran Kuchar trefil míček do kelímku

  • 5
Na takový par, jaký zahrál na deváté jamce druhého kola Masters v Augustě, zřejmě americký golfista Matt Kuchar do smrti nezapomene. Nepovedenou druhou ranou se totiž trefil do plastového kelímku, v němž měl pití jeden z diváků, stojících u hřiště.

Míček jednatřicetiletého Kuchara nespadl do kelímku přímo. Nejprve se odrazil od země, poté trefil diváka do ramene a od něj zamířil do pohárku.

"Už jsem to jednou viděl, ale mně samotnému se to ještě nepovedlo," komentoval kuriózní okamžik Kuchar. Situace pobavila i jeho kolegu z fligtu Tigera Woodse.

Uplatnit v takévém případě golfové pravidla "hraj míč, jak leží", rozhodně nelze. Kuchar byl na rozpacích, jak dostat míček ven. Rozhodčí na devátém greenu Jim Williams proto pžádal diváka, aby ho sám vyjmul, a Kucharův caddie ho očistil.

Poté Američan spustil míček na zem co nejblíž místu, kde trefil kelímek, a pak jamku dohrál. I přes nečekané vyrušení dosáhl na par.

Zážitek na celý život bude mít i fanoušek Jason Thompson, i když kvůli němu přišel o pití. "Ten kelímek byl stejně skoro prázdný. Myslím, že o moc nepřišel, a vím, že tady není pití drahé," vysvětlil golfista, proč divákovi nenabídl nový nápoj.

Takzvanou záchrannou ránu, i když méně kuriózní, Kuchar předvedl už na poslední jamce prvního kola. Drajvoval totiž mezi stromy na tvrdý suchý rough, jenž v Augustě nemá s trávou nic společného. To by ještě nebylo nic, s tím se musí vypořádat každoročně spousta hráčů. Naneštěstí poloha balonu bránila Američanovi v nápřahu.

Zrádný domek v lese

Když se postavil, aby založil hůl, měl těsně za zády malý domek pro obsluhu hřiště. Kuchar snad stokrát zkoušel nápřah a když už to vypadalo, že nalezl prostor, kudy ho vést, zkušební rána odhalila další problém. Po prošvihnutí by Kucharova hůl narazila do stromu a mohl by ji zlomit, nebo si přivodit zranění.

Matt Kuchar, druhé kolo Masters 2010.

Woods a Korejec Čche Kjong-ču přihlíželi dobře čtvrt hodiny, jak třetí z jejich flightu situaci vyřeší. Po konzultaci o místních a obecných pravidlech si vydobyl beztrestný drop a také v tomto případě zachránil na jamce par.

,