Konopiště, D´Este: Nemyslíš, zaplatíš!

  9:00
Jak zahrát co nejlépe jamku po jamce konkrétní golfové hřiště a zlepšit si tak handicap? Žádné golfové hřiště už nebude pro nikoho velkou neznámou ani noční můrou, protože profesionální trenéři prozradí své tajné fígle k pokoření hřiště.
Golf resort Konopiště - klubovna.

Golf resort Konopiště - klubovna. | foto: Martin Kabát

"První devítka je techničtější, druhá je víc otevřená, ale jamky jsou o maličko delší. Celkově není hřiště příliš dlouhé, ale velkou záludností jsou hodně husté roughy", charakterizuje Konopiště D´Este profesionální trenér Jiří Němeček.

Golf resort Konopiště - deska u vjezdu."Chce to umisťovat drivy, nepálit, kam vás napadne. Soustřeďte se také na volbu správné hole při hře do greenu. Greeny jsou velké a členité, sledujte, kde je navrtaná jamka – může to udělat rozdíl až tří holí," zní rada zkušeného.

Na greenech se podle něj dá hodně ušetřit, ale zároveň hodně ztratit: "To když balon umístíte na špatnou stranu nebo polovinu greenu."

Konopiště D´Este učí hrát Jiří Němeček.

Jamka 7, par 5

Golfové hřiště Konopiště D´Este, jamka č. 7.Délkou lehký par pět, ale vodní překážka z něj dělá těžkou pětipárovku. Zdá se, že vodní plocha má třicet metrů, ale ve skutečnosti je to v nejužším místě osmdesát. Nelze ji obejít, musíte hrát přes. Doporučuju všem bez rozdílu spočítat si metry a podle toho s rozvahou vybírat hůl už na první ránu, abyste mohli hrát potom pohodlně přes vodu. Hrajte strategicky a neriskujte. Dávejte si pozor, abyste nehráli drivy moc doleva, je tam aut a pole, vpravo jsou zase husté roughy, odkud rozhodně neriskujte druhou ránu, protože balón pravděpodobně šoupnete do vody. Dlouzí hráči neberou driver, na kraj vody je to dvě stě šedesát metrů, navíc z kopce. Doporučuju dlouhé železo nebo trojka dřevo, vysokým handicapům nebo krátkým hráčům trojku dřevo nebo driver podle toho, jak se cítí. Snažte se dostat co nejblíže k vodě, abyste další rány měli co nejjednodušší. Pro dlouhé hráče, kteří budou deset metrů před vodou, je to ještě do greenu kolem 210 metrů. Jamka stoupá do kopce, musíte vzít o dvě nebo o tři hole navíc. Abyste se dostali druhou ránou na green, musela by to být pecka. Zvolte opravdu taktiku. Rána na fairway, druhou před vodu, třetí za vodu, čtvrtou na green, dva putty. Bogey je skvělé pro všechny s handicapem nad deset. Není výjimkou, že odtud hráči odcházejí s dvouciferným číslem.

Jamka 9, par 4

Golfové hřiště Konopiště D´Este, jamka č. 9.Velice krátký par čtyři hodně z kopce dolů s ostrovním greenem. Nepříjemný je vpravo driving range, to znamená aut, vlevo je rough. Spousta lidí si říká, že to namažou driverem a budou až těsně před vodou. Ale je to hodně z kopce, můžete být překvapeni, že skončíte ve vodě. Vřele doporučuju vyhnout se také roughu, protože trefovat odtud ostrovní green by byla trošku loterie. Je to strategická jamka, taktika je tady stejná pro všechny kategorie. První ránu hrajte na jistotu na fairway. Dlouhé železo, trojku pětku dřevo, hlavně abyste si byli jistí, že se udržíte na fairwayi. Neriskujte driver. Když zahrajete dlouhé železo, většinou doběhne ke stovce, kde se fairway láme a kopec dolů k vodě je ještě strmější. Nesnažte se proto za každou cenu zahrát balón až těsně k vodě, protože byste museli hrát z prudkého kopce, míč nedostanete tolik do výšky a na greenu víc poběží. Na druhou ránu vezměte o dvě hole méně. Kdo hraje sto metrů devítkou, dostřelí na green pičinkvečkou. Rána z této vzdálenosti má tu výhodu, že balon padá z výšky a na greenu zůstane sedět. Green je dost velký, aby šel trefit i od 150 metrů. Je relativně rovný, ale dávejte si tady pozor na trojpat, protože mně připadá rychlejší než osm předcházejících greenů.

Jamka 18, par 4

Golfové hřiště Konopiště D´Este, jamka č. 9.Nejtěžší jamka konopišťského areálu. Dogleg doleva, relativně dlouhý par čtyři. Na odpališti musíte hodně přemýšlet, kam balon umístit. Fairway se svažuje zprava doleva. Vlevo jsou stromy, pod nimi aut, vpravo vysoké boule a hustý rough. Abyste mohli zahrát par, musíte dostat balon bezpodmínečně na fairway. Z bílých odpališť to znamená zahrát ránu mezi 220 až 260 metry na výhled. A balon musí dopadnout na plochu padesáti metrů čtverečních. Jinak nemáte šanci dostat druhou ránu na green. Proto doporučuju: Nehrajte tuto jamku na par čtyři, ale rovnou na odpališti si z ní udělejte par pět. Nebudete riskovat aut, stromy, rough a hlavně dvě vody. Z odpaliště hrajte sedmičku železo na fairway, pak si čipněte třicet čtyřicet metrů na rovinku na výhled, těsně než padá fairway prudce z kopce dolů, aby se vám balon nikam nezakutálel. Odtud to bude od 100 do 120 metrů na green. Vezměte o dvě hole méně, od stovky ani ne plnou sand wedge. Green je docela velký a členitý, trochu do kopce, balon se tam bez problémů udrží. Do sedmnácté jamky jste mohli jít v paru, tady můžete zahrát čtyři nad, aniž byste udělali zásadní chybu. Celé kolo počítejte s tím, že si na osmnáctce přidáte ránu navíc. Nebuďte naštvaní, zahrajte bogey a s pokorou odejděte.

Golf resort Konopiště - hřiště D´Este.

  • Nejčtenější

Program MS v hokeji 2024: Češi začnou s Finy, na závěr skupiny vyzvou Kanadu

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  9.5 13:25

Česká hokejová reprezentace zná složení základní skupiny a herní plán pro nadcházející mistrovství...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

8. května 2024  7:46

Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve...

Jak si Pogačar protáhl nohy a ujížděl i sprinterům. Je to hovadina, soudí Raboň

7. května 2024  9:29

Málem vyhrál v sobotu hned úvodní klasikářskou etapu Gira. Pak v neděli ovládl první dojezd na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zazářil v pravou chvíli. Pastrňák vystřelil Bostonu v prodloužení postup

5. května 2024  5:27,  aktualizováno  7:04

Hokejisté Bostonu po dvou porážkách zvládli rozhodující sedmý zápas úvodního kola play off NHL...

Natěšené hotely i hospody. Šampionát má ekonomice přinést dvě miliardy

10. května 2024

Do Česka se po devíti letech vrací hokejový šampionát, který v roce 2015 přinesl české ekonomice...

Expert iDNES Premium Koreis: Rulík volí nepopulární cestu, chybí mi hráči z NHL

10. května 2024

Premium Tomáš Nosek, Radim Zohorna, Jakub Vrána. Kdybych se měl po turnaji v Brně rozhodovat, vzal bych...

Olympiakos vyřadil Aston Villu a ve finále Konferenční ligy vyzve Fiorentinu

9. května 2024  23:44

Fotbalisté Olympiakosu Pireus v odvetě semifinále Evropské konferenční ligy porazili Aston Villu...

Leverkusen překonal rekord a je ve finále Evropské ligy. Vyzve Bergamo

9. května 2024  20:11,  aktualizováno  23:02

Z úvodního utkání si přivezli pohodlný náskok 2:0, ale o postup se dlouho báli. Fotbalisté...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...