James Kingston

James Kingston | foto: AP

Kingston vyzrál na vichr nad Mallorkou a vede tamní Open

  • 0
Turnaj s plným názvem Iberdrola Open Cala Millor Mallorca začal nejlépe jihoafrický golfista James Kingston. Na hřišti Son Servera zahrál 65 ran (pět pod). Konkurence je o dvě a více úderů horší, pod par zahrálo jen devět účastníků.

Nejde to na vrub poměrně slabšímu obsazení (nejvýše postaveným hráčem finančního žebříčku Race To Dubai je dvacátý Korejec No). Na vině je spíš silný vítr, typický pro zdejší ostrovní klima.

"Hřiště je ve skvělé kondici," pochválil čtyřiačtyřicetiletý lídr pořadatele, "ale je zrádné a vítr to všechno pořádně zkomplikoval." Však ani Kingstonova skórkarta nevypadala dlouho na to, že by patřila nejlepšímu. Měl na ní i jedno bogey, pak ale zahrál tři birdie na závěrečných šesti jamkách a stlačil své skóre na -5.

Jihoafrický vítěz Mercedes-Benz Championship z loňského září se do European Tour vrátil po dvouměsíční přestávce. "Klíčem k mému výsledku dnes byly putty," pochvaloval si muž, jenž zároveň předvedl pětadvacetimetrový chip-in do birdie na šesté jamce.

Ta je jedním z pouze dvou pětiparových jamek, jež hřiště Golf Clubu Pula s málo frekventovaným parem 70 nabízí. Podle Kingstona profesionálům vyhovuje poměrně přívětivý rough, přesto neskýtá příliš mnoho birdie šancí.

Stejně jako lídr jich šest zahrál ještě Ir Gary Murphy, jenž se dělí o třetí místo a na Kingstona ztrácí tři rány. O ránu lépe než ostatní je na tom Alvaro Velasco. Domácí španělský golfista, až 208. hráč Race To Dubai, zahrál pět birdie a dvě bogey, o druhou pozici se s výsledkem -3 s nikým nedělí.

José María Olázabal

V top 20 je po úvodním kole turnaje, dotovaného částkou 800 tisíc eur, hned osm Španělů. Mezi těmi, kdo se postavili na odpaliště, však není jejich slavný krajan José María Olazábal (na snímku).

Hráč, jenž je autorem redesignu hřiště pro Mallorca Open, od loňského října nehraje pro revmatické problémy. Ty se ale pravděpodobně zlepšují, protože Olazábal si zkusil aspoň středeční pro-am.