Alice Cooper na golfu, snímek z Bob Hope Classic 2009 na hřišti PGA West v La Quintě.

Alice Cooper na golfu, snímek z Bob Hope Classic 2009 na hřišti PGA West v La Quintě. | foto: Profimedia.cz

Když „monstrum Alice Cooper“ nezpívá, ale vypráví... o golfu

  • 3
"Tvoje kruté plány/tvoje krev jako led/jediný pohled může zabít/moje bolest je tvé vzrušení". Mohou být tyto verše dílem zaníceného golfisty? Mohou, je-li jejich autorem Alice Cooper. Vynálezce shock rocku, kam patří i text písně Poison, děkuje golfu za spásu své duše.

Když se autor mnoha rádiových hitů a majitel několika platinových desek rozhodl napsat autobiografickou knihu o tom, jak ze svého tělo i duše vyhnal démona alkoholu, dostala název "Alice Cooper, Golf Monster".

Patrně netřeba překládat. Vysvětlení podává sám autor: "Chytilo mě to hned. Zbavil jsem se jedné závislosti a získal jinou." Přestože má nabitý koncertní

program, s nímž už několikrát navštívil i Českou republiku, hraje prý jednašedesátiletý Američan 300 golfových kol denně.

Šestatřicet jamek denně

Začalo to tím, že Alice na šňůře zase jednou vyprázdnil lahev whisky a apaticky čučel v televizi na jeden z dílů seriálu Star Trek. Jednomu z jeho přátel se podařilo vytáhnout hudebníka na golfové hřiště.

Ze sedmdesátých let si majitel hendikepu pět pamatoval základy švihu, ačkoli na tento sport mezitím skoro zapomněl. "Vstal jsem ráno v sedm hodin a hrál rovnou šestatřicet jamek. Měl jsem hendikep devět," rozvzpomněl se na své první golfové období.

Alice Cooper

Málokdo by to dnes řekl, ale znalci vědí, že Alice hrál dobře baseball a dobře si vedl v několika atletických disciplínách. "Mám dobrou koordinaci mezi zrakem a rukama," našel v sobě předpoklady i pro golf.

"O té výměně závislosti je to absolutní pravda," řekl Cooper v loňském rozhovoru reportérovi časopisu Golf Digest. "Věděl jsem, že přestanu-li pít, musím tuhle vášeň něčím nahradit, naplnit svůj čas," přidal, že v tom, jak golfu propadl, bylo i hodně racionálního.

Umírněný provokatér

Autor krvavých a vášnivých textů, na scéně stále vitální protagonista burleskních scének, zařazovaných na koncertech mezi jednotlivé písně, je na golfu překvapivě noblesní a umírněný. Je členem desítky klubů, rozesetých po celém světě. Na prvním místě je Phoenix Country Clubu. "Byl založen před 110 lety," připomíná hudebník.

Jako příslušník světa celebrit měl mezi několika svými učiteli i velké hvězdy. Coopera učil i jiný známý alkoholik ze světa golfu John Daly, ale také Rocco Mediate, průkopník hry s dlouhým putterem. "On mě s ním naučil zacházet. Já a putter, to je odysea..." doplnil autor více než pěti set hudebních skladeb.

Rocker Alice Cooper podepisuje svou knihu s podtitulem

A také mulitmilionář. "Hole jsou pro mě jako fet. Neustále si kupuji nové," začne Alice Cooper vyprávění a následuje litanie o tom, jaké různé vybavení mu už prošlo rukama.

Kdo s ním hrál, potvrdil by, že jak je charismatický provokatér ctižádostivý v šoubyznysu, tak je v golfu soutěživý.

Rockera v sobě nezapře, vyprávění o "golfovém monstru" vyšlo také na čtyřcédéčku. Text vypráví sám autor.