Wyndham Championship 2009 - Lucas Glover, pro-am.

Wyndham Championship 2009 - Lucas Glover, pro-am. | foto: AP

Je tu poslední šance dostat se do play-off, Čejka hraje o příští rok

  • 2
Pro mnohé golfisty americké PGA Tour nastane po víkendu dlouhé volno. V posledním turnaji základní části letošní sezony se rozhodne o obsazení 125 míst v play-off. Kdo do něj neprojde a neměl štěstí jinak, bude se muset soustředit na Podzimní sérii pěti podniků, v nichž se bude hrát o účastnickou kartu na příští rok. Dnes ve 13:30 SELČ vyrazil na Wyndham Championship také Alex Čejka.

Německý profesionál českého původu má prozatím jistý start na prvním podniku play-off, jímž bude ještě v srpnu The Barclays. Potřebuje ale další body do FedEx Cupu, aby mohl pokračovat dál.

Hrana mezi oběma částmi sezony je výrazně ostřejší po změnách, schválených vedením série loni v zimě. Turnaje play-off mají pětinásobné bodové ohodnocení oproti běžným podnikům a shodnou dotaci 7,5 milionu dolarů. Každý výdělek se počítá a Čejka je v pozici, že dobrým víkendovým výsledkem na hřišti Sedgefield Country Clubu v Greensboro by mohl získat jistotu pro PGA Tour 2010.

Momentálně je mariánskolázeňský rodák na 93. místě finančního žebříčku s výdělkem 740 tisíc dolarů. V obou předchozích letech se jeho konečná bilance ustálila mezi 850 a 900 tisíci dolarů, což bylo těsně nad hranicí přidělení celoroční hrací karty na zámořskou sérii.

Konkurence se v Severní Karolině sešla velká, přestože top hráči už většinou trénují na play-off. Ne tak Lucas Glover, pátý muž průběžného pořadí FedEx Cupu, jenž změří síly například s hvězdou European Tour Sergiem Garcíou. Titul obhajuje Švéd Carl Pettersson, jenž si právě tady loni vítězstvím zajistil jak play-off, tak další rok na tour. Letos ale v polovině svých startů neprošel cutem.

Wyndham Championship má dotaci 5,1 milionu dolarů a vítězův podíl činí 918 tisíc. Hřiště v Sedgefield Country Clubu s parem 70 měří 7130 yardů, tedy 6520 metrů.