Plánek golfového hřiště v Kaiserparku.

Plánek golfového hřiště v Kaiserparku. | foto: archiv Muzea Karlovy Varypro iDNES.cz

Jak golf podnítil nehorázný finanční požadavek za pozemek. V roce 1905

Dnes už málokdo ví o existenci golfového hřiště v Gejzírparku poblíž obce Březová na Karlovarsku. A přitom v době svého vzniku vzbuzovalo různice, podobně jako některé nově budované areály dnes. Šlo samozřejmě o zisk. Jiné to před sto lety bylo v tom, že místo projektové dokumentace stačil ručně kreslený plánek. První díl miniseriálu odhalí, jak to asi bylo.

Jedno z prvních golfových hřišť v Čechách se nacházelo nedaleko toho současného u Olšových Vrat. Dnes tam stojí malé městečko pro ruskou klientelu lázní. Hrávala se na něm i amatérská mistrovství Rakouska, ale především sloužilo k relaxaci a zábavě lázeňských hostů.

Golf hráli Karlovarští dřív než fotbal i hokej

Hřiště bylo založeno na jaře v roce 1905 Mezinárodním sportovním klubem Karlovy Vary (International Sport Club Carlsbad). Tato organizace vznikla rozhodnutím valné hromady Pánského šermířského klubu 6. září 1904. O tři týdny později bylo císařským a královským místodržitelstvím v Praze toto usnesení povoleno.

Zprvu klub zastřešoval šermířskou, golfovou, tenisovou, sáňkařskou a střeleckou sekci. V roce 1909 se přiřadila také sekce fotbalu a zimních sportů.

Předsedou I.S.C.C. se stal karlovarský lékař Josef Ullmann. V čele golfové a šermířské sekce stál Friedrich Schuman-Leclerq.

Golfový areál byl vybudován na pozemcích, které patřily městu Karlovy Vary, Grandhotelu Pupp a manželům Schmalwieserovým. Právě tento pár, který vlastnil a spravoval blízkou oblíbenou výletní restauraci Freundschaft-Saal, požadoval od radnice neuvěřitelné podmínky pro pacht svého pozemku.

K vysoké částce požadovali majitelé zákaz přemostění říčky Teplé (golfisté by pak nemohli navštěvovat jiné blízké restaurace), výhradní provozování občerstvení pro hráče přímo na hřišti a podobně. Doposud nebylo zjištěno, zda tyto podmínky byly splněny, ale v květnu 1905 započala samotná výstavba hřiště a klubovny.

Samotné město Karlovy Vary projekt finančně hojně podporovalo, stejně tak stavební ředitel Drobny, kterému je skládán hold v ročenkách sportovního klubu vydávaných před první světovou válkou. Kdo tehdejší hřiště projektoval, se nepodařilo zjistit.

Plán byl, ale nestavělo se podle něj

Státním okresním archivu v Karlových Varech je uložen dopis, který byl v září 1905 zaslán sportovním klubem na městskou radu. Je k němu přiložen kousek papíru, na němž byla obyčejnou tužkou načrtnuta podoba hřiště a požadované úpravy, které se mají na něm vykonat. Takto vyobrazené hřiště se ale nepodobá tomu, které je vyobrazeno na barevné mapce v ročence I.S.C.C. z roku 1911.

Ve zmíněných ročenkách se lze také dočíst, že hřiště bylo v prvních letech své existence několikrát přebudováváno na popud samotných hráčů. Rozšiřovala se odpaliště a jamkoviště. Budovaly se nové bunkry, osívalo se novým travním semenem, přivezeným z Anglie, postavila se ochranná síť před klubovnu proti nezdařeným odpalům z prvního odpaliště a vylepšovalo se zázemí pro samotné hráče a personál hřiště.

(Díl I. - pokračování za týden.)