Czech Open 2010, ostrovní green jamky č. 15 hřiště Old Course  v Čeladné.

Czech Open 2010, ostrovní green jamky č. 15 hřiště Old Course v Čeladné. | foto: AP

Hřiště pro Czech Open v Čeladné prošlo změnami, bude těžší a hezčí

  • 0
European Course – tak zní nový název hřiště, na kterém se letos bude hrát třetí ročník Czech Open. Pro lepší orientaci se mu někdy říká "middle course", ale to na věci nic nemění. Je to původní design zdejšího čeladenského hřiště.

Prosper Golf Resort Čeladná byl původně osmnáctijamkovým hřištěm, které designoval Miguel Ángel Jiménez. V průběhu let se rozrostl a na každou stranu se přidalo dalších devět jamek. Vznikla tak hřiště dvě -  Old a New Course. Právě na prvně jmenovaném – tedy Old Course – se hrály dva ročníky Czech Open.

Pro letošní rok, se však organizátoři rozhodli vrátit k původnímu hřišti. A nový název je European Course.

Loňské hřiště

Připomeňte si všech 18 jamek, kde se hrálo loni

"Chtěli jsme European Course hrát už v loňském roce, ale kvůli velkým přívalovým dešťům nebylo možné dostat do dobré kondice dvě nové jamky," říká Miguel Vidaor, ředitel European PGA Tour. "Počkali jsme si rok a myslím, že se to vyplatilo. Nyní je hřiště ve výborném stavu."

Novými jamkami myslí Vidaor především šestku a sedmičku. Na jamce číslo šest s parem tři je nově postavený green.

Sedmička dostala naprosto novou tvář – je to náročný par 4 s ostrovním greenem. Obě dvě jamky zapadají do jednolité koncepce čeladenského hřiště.

"Pokud bude foukat trochu proti, tak to bude hodně zajímavé," řekl jeden z českých hráčů na startu Czech Open Marek Nový. "Hrát totiž druhou ránu přes horizont a na ostrovní green – to bude výzva."

Hrát se tedy bude druhá devítka New Course a druhá devítka Old Course, s jednou malou úpravou: poslední jamky na každé devítce se vymění. Takže finálová jamka bude znovu stejná jako při minulých ročnících – s greenem za vodní překážkou.

"Chtěli jsme nechat tuto variantu poslední jamky, protože se nám to zdá z turnajového hlediska jako nejlepší," dodává Ondřej Nerud, výkonný ředitel turnaje. "Doufáme, že zde uvidíme podobně dramatické vyvrcholení, jako v minulém roce."

Délka hřiště bude 6 816 metrů a par 72. Nejdelší jamkou na hřišti je ta s číslem 1 a parem 5 – 547 metrů. Nejkratší potom patnáctka – par 3 s délkou 154 metrů.