Czech Open 2010, ostrovní green jamky č. 15 hřiště Old Course  v Čeladné.

Czech Open 2010, ostrovní green jamky č. 15 hřiště Old Course v Čeladné. | foto: AP

Greenkeepeři nejsou na Czech Open vidět, pohybují se i potmě

  • 3
Teď už si mohou alespoň trochu oddychnout. Už nebudou muset být v práci ve čtyři hodiny ráno a nebudou přicházet domů hodinu před půlnocí. To je úděl těch, kdo mají na starost golfové hřiště. A když se na něm koná turnaj jako Czech Open, je jejich pracovní doba ono pověstné "od nevidím do nevidím".

"Turnaj PGA, to je masakr," ulevil si čeladenský greenkeeper Martin Madry. Spolu s kolegy připravuje trávu tak, aby odpovídala všem nárokům prestižní evropské série.

"Čtrnáct dní před turnajem se trávníky chystají na finální výšky, tedy 3,2 milimetru. Hnojí se železem na tu správnou barvu," popsal. "A taky se dělají finální úpravy. Třeba stromy a keře je třeba podle požadavků lidí z PGA prořezat."

Martin Madry, greenkeeper golfového resortu v Čeladné.Při turnaji na hřiště vyráží se sekačkami ještě před hráči, jejichž start je stanoven na sedm hodin ráno. A pak zase, jakmile hrací den skončil. "Během turnaje spím tak tři čtyři hodiny denně. Ještěže mám dům hned u hřiště. Vlastně jen otevřu bránu a jsem na hřišti," vylíčil Madry.

V Čeladné je greenkeeperem devět let. "Než sem přišel turnaj PGA, měli jsme rychlost greenů šest palců. A mysleli jsme si, jak jsme dobří. Pak přijeli greenkeepeři z PGA, třeba Graeme McNiven, a my se hodně poučili. Teď nás chválí," podotkl Martin Madry.

Czech Open 2010, tráva na hřišti Old Course  v Čeladné.

Czech Open 2010, tráva na hřišti Old Course v Čeladné.

Rychlost greenů je po dobu turnaje také 12 až 13 palců, což znamená, že míč po nich běhá extrémně rychle. Tak rychle, že běžný rekreační hráč se s tím doma nikde nesetká.

"Doneslo se nám z vedení, že profesionální hráči, ať už čeští, nebo zahraniční, jsou s kvalitou povrchu hodně spokojení," ulevilo se pracovníkovi Prosper Golf Resortu, jehož odbornost je v golfovém světě vysoce ceněna.

Turnaj Madry sledovat nestihl. "Na hřiště se při hře nedostanu. Když skončí ranní sekání, je na řadě údržba strojů," vysvětlil, "na výsledkovou tabuli jsem si svítil baterkou v noci cestou domů, abych viděl, jak si kdo vede."

Přestože turnaj končí, greenkeepeři si na volno ještě musí počkat. "Těch devět let, co dělám na golfu, jsem neměl žádné volno přes sezonu, žádnou dovolenou v létě," odtajnil stinné stránky své profese Madry. Ale nežehrá. "Tuhle práci může dělat jen ten, kdo jí propadne."