Richard Green, jehož by po třetím kole na vítěze tipoval jen málokdo.

Richard Green, jehož by po třetím kole na vítěze tipoval jen málokdo. | foto: AP

Evropanům vyfoukl titul z Portugalska Australan, který přitom ztrácel sedm ran

  • 0
Portugal Masters vyhrál Richard Green, který přitom do finálového kola vstupoval až z patnáctého místa a na lídra ztrácel sedm ran.

Na European Tour letos docela častý jev. Lídr po třech dnech neustojí tlak a finálové kolo pokazí. Stalo se tak i Pablu Martinovi na Portugal Masters. Zatímco zejména hráči z druhé desítky hřiště rozstříleli, Španěl se ani nedostal ani do mínusových čísel.

Do neděle vstupoval se slušným náskokem tří ran, dokonce se brzy dostal na -20 a zdálo se, že kráčí za vítězstvím. Ale na sedmé jamce zahrál double bogey a tím odstartoval pád, který zakončil na poslední jamce drivem do vody. Nakonec z toho v neděli bylo 75 ran a pokles na šestou příčku.

Pablo Martin, 4. kolo Portugal Masters

Pablo Martin se může aspoň utěšovat tím, že v této sezoně jeden turnaj vyhrál - v prosinci triumfoval na jihoafrickém Alfred Dunhill Championship.

Z vítězství se tak raduje Australan Richard Green, jenž však evropský okruh hraje už čtrnáct let. Přitom na začátku dne by jej na výhru nikdo netipoval. Do finálového kola vstupoval z patnáctého místa, ale byl jedním z několika hráčů, kterým se podařilo zahrát hluboko pod par.

Devětatřicetiletý Green nastřílel za osmnáct jamek hned jedenáct birdie, díky kterým se také dostal na skóre -20, ale v záběru zahrál dvě bogey a klesl na -18. Poté z klubovny sledoval, jak Martin začíná kazit a nakonec se stal vítězem turnaje, za což si odnesl šek na půl milionu eur.

Francesco Molinari, 4. kolo Portugal Masters

Francesco Molinari ve finálovém kole rozstřílel hřiště a vyšvihl se z 54. na druhé místo.

Stejně jako Martin zahrál 75 ran i jeho kolega ze závěrečného flightu Jeppe Huldahl. Dán tak byl o čtrnáct ran horší než v sobotu a klesl z druhého až na dvaadvacáté místo.

I v neděli se útočilo na magických 59 ran. Konkrétně Francesco Molinari, který byl po čtrnácti jamkách na skóre -10, tudíž tři birdie od 59. Na dalších jamkách však skóre nezlepšoval a hřiště obešel za 62 ran. I to jej však vyneslo o celých padesát míst až na druhou příčku. O ni se dělí s dalším známým hráčem Robertem Karlssonem.

Portugal Masters - konečné pořadí

1. Richard Green (Austrálie) 70-66-69-65 (-18)
2. Francesco Molinari (Itálie) 74-62-74-62, Robert Karlsson (Švédsko) 64-71-70-67, Gonzalo Fernandéz-Castaňo (Španělsko) 69-67-68-68, Joost Luiten (Nizozemsko) 70-68-65-69 (-16)
6. David Dixon (Anglie) 68-67-71-67, Peter Lawrie (Irsko) 68-68-68-69, Pablo Martin (Španělsko) 67-68-63-75 (-15)