Když se na golfovém hřišti objevil Vlasta Burian, vzbuzoval rozruch, a nejen svým vozem.

Když se na golfovém hřišti objevil Vlasta Burian, vzbuzoval rozruch, a nejen svým vozem.

Český golf popostrčil stříbrným pohárem i prezident Masaryk

  • 0
Do roku 1929 vstupoval český golf již se dvěma českými kluby. Přesto však jeho hlavním představitelem byl i nadále Golf Club Praha. Zásluhou GCP došlo v květnu k významné události. Tou bylo vydání pravidel a zvyklostí golfu v češtině.

Publikace byla přesným překladem pravidel vydaných autoritou Royal&Ancient Golf Club of St.Andrews. Velmi cenný byl i připojený index a golfový slovníček v pěti jazycích - anglickém, českém, německém, francouzském a italském.

Valná hromada GCP už tehdy rozhodla všemožně podporovat rozvoj juniorského golfu, a to jak úpravou členských příspěvků, tak založením stipendia, z něhož se hradila polovina členského příspěvku pro dvacet nových mladých hráčů.

Švestkový pohár

Turnajová sezona v Motole přišla opět až na podzim. Říjnový Pražský podzimní turnaj tvořily tyto soutěže: Švestkův pohár pro muže na 36 jamek bez hendikepu, Dámská cena na 18 jamek bez hendikepu, jamkovka pro hráče s hendikepem nad 24, hra dle počtu ran na 9 jamek s hendikepem, Vlajková soutěž na 9 jamek s hendikepem, soutěž o nejdelší drive a approach competition.

František Ringhoffer mladší s Masarykovým pohárem pro vítěze tohoto turnaje v roce 1930.

Švestkův pohár byl jakožto předchůdce mistrovství ČSR "přístupný všem amatérům československé příslušnosti, jakož i diplomatům v ČSR sídlícím". Vítězem se stal Ing. Bedřich Gross výkonem 185 ran. Vítězkou Dámské soutěže se stala N. Lechnerová.

Rok ukončil Golf Club Praha s více než 200 členy. V roce následujícím výbor neprodloužil smlouvu s dosavadním trenérem A. Linacrem. Nahradili jej Charles Warren, který přišel z Country Clubu Vídeň, a Geoffrey Wilson.

Herec a malířka

Turnajová sezona 1930 v Motole začala tentokrát již na jaře. Nejvýznamnější soutěží bylo první Amatérské národní mistrovství Československa v golfu pro muže o putovní pohár prezidenta T.G.Masaryka. Zájem prvního muže státu, jenž věnoval stříbrný pohár, dalšímu prudkému rozvoji golfu velice pomohl.

Golf Club Praha, který toto mistrovství vypsal, zastoupil dosud neexistující národní golfový orgán. Mistrovství se zúčastnilo 17 hráčů a vyhrál František Ringhoffer mladší (na snímku).

Ten potvrdil postavení nejlepšího hráče i v podzimním Švestkovém poháru, nejkvalitnější ze šesti samostatných soutěží Podzimního turnaje. Ten poprvé nebyl pouze záležitostí místního GCP, ale zúčastnila se ho i početná skupina hráčů z Golfového klubu Líšnice.

K zajímavostem turnaje patřila i účast herce Vlasty Buriana. Nebyl jedinou uměleckou osobností. Nejvíc prvních míst na Podzimním turnaji získala Sláva Tonderová z GKL, úspěšná malířka, která si pro své obrazy vybírala i golfové náměty.