Tiger Woods

Tiger Woods | foto: AP

Boháči ve sportu: 6. Beckham, 7. Ronaldo, 10. Messi. Jasně vede Woods

  • 5
Už dvacet měsíců nevyhrál jediný turnaj, víc se svět zajímá o jeho nevěry než o sportovní výkony a od loňského podzimu už ani není golfovou jedničkou. V něčem však zůstává Tiger Woods pořád číslo jedna. V příjmech.

V pravidelném žebříčku amerického ekonomického časopisu Forbes se Woods udržel na místě nejlépe vydělávajícího sportovce světa. Od loňského května do toho letošního vydělal 75 milionů dolarů, to je v přepočtu miliarda a 240 milionů korun.

Druhým v pořadí je basketbalista Kobe Bryant, jenž ročně bere 53 milionů dolarů.

Nejlépe vydělávající sportovci světa

1. Woods (golf, USA) 75
2. Bryant (basketbal, USA) 53
3. James (basketbal, USA) 48
4. Federer (tenis, Švýc.) 47
5. Mickelson (golf, USA) 46,5
6. Beckham (fotbal, Británie) 40
7. Ronaldo (fotbal, Port.) 38
8. Rodriguez (baseball, USA) 35
9. Schumacher (F1, Něm.) 34
10. Messi (fotbal, Arg.) 32,3
11. Alonso (F1, Šp.) 32
12. Nadal (tenis, Šp.) 31,5
13. Rossi (motocykly, It.) 31
     Brady (am. fotbal, USA) 31
15. Hamilton (F1, Brit.) 30
29. Šarapovová (tenis, Rus.) 24,2
Čech (fotbal, ČR) 7,4
(Částky jsou v milionech dolarů.)

Woods se v čele žebříčku drží od roku 2002, kdy na prvním místě přeskočil Michaela Schumachera. Vrchol, a to nejen herní, prožíval Woods v roce 2008, kdy jeho roční gáže činila 115 milionů dolarů, ale pak vinou finanční krize, a především svého sexuálního skandálu, začala klesat. Odvrátilo se od něj několik sponzorů jako Accenture, AT&T, Gillette a Pepsi, přesto ještě loni bral 105 milionů dolarů za rok.

Teď má o 30 milionů méně. "Plat je součtem z odměn na turnajích, startovného, reklamy a sponzoringu a prodeje zboží se jménem sportovce," píše časopis Forbes. "U Woodse činí víc než polovina částky příjem od sponzorů Nike a Electronic Arts."

S firmou Nike spolupracuje golfista od roku 1998, v témže roce začal i s firmou Electronic Arts, která každý rok vydává počítačovou hru s Woodsovým jménem (v letošní verzi ovšem už nebyl na přebalu sám). Letos si ji během prvního týdne koupilo 225 tisíc lidí, což je historický rekord.

I proto je navzdory sportovním výkonům Američan dál na prvním místě. A že výkony opravdu o platu až tolik nerozhodují, ukazuje i deváté místo Michaela Schumachera. I ve druhé sezoně po svém návratu k formuli 1 má ke stupňům vítězů daleko, přesto si od května 2010 do května 2011 vydělal 562 milionů korun.

Až za ním jsou v žebříčku Fernando Alonso a Lewis Hamilton, a třeba Sebastian Vettel, úřadující mistr světa a suverén letošní sezony, se mezi 50 nejlépe placených sportovců vůbec nedostal.

Schumacher je ve 42 letech nejstarším sportovcem v přehledu Forbesu, tím nejmladším je čtyřiadvacetiletý fotbalový kouzelník Lionel Messi, jenž bere 534 milionů korun.

Mezi padesátkou se neobjevuje žádný český sportovec. Tím nejlépe vydělávajícím je podle americké stanice ESPN Petr Čech, jenž ročně bere 7,4 milionu dolarů (více než 122 milionů korun).

Průměrný sportovec z padesátky nejlépe vydělávajících

1. Je to muž. V žebříčku jich je hned 49, jedinou ženou, která se mezi ně dostala, je tenistka Maria Šarapovová.
2. Je mu 32 a je Američan. Z USA totiž z vybrané padesátky pochází 29 sportovců (celkem je v žebříčku 15 národností).
3. Jeho průměrný plat je 28 milionů dolarů. Nejvíce bere Woods, basketbalista Michael Redd na 50. místě pak 18,8 milionu dolarů. Proti loňsku platy poklesly o 11 procent, za což může Woodsova ztráta a také to, že loni druhý boxer Floyd Mayweather teď třináct měsíců pauzíruje.
4. Hraje basketbal. V padesátce je hned 15 hráčů z NBA, dále 11 baseballistů a šest  fotbalistů. Naopak marně byste hledali hokejistu.
5. Sponzoruje ho firma Nike. Ta má pod smlouvou 19 z 50 sportovců ze žebříčku, Adidas sedm, Jordan pět a Reebok tři.