Arnold Palmer je i velkým fanouškem baseballistů Pittsburghu Pirates

Arnold Palmer je i velkým fanouškem baseballistů Pittsburghu Pirates | foto: AP

Arnold Palmer, který změnil názor Ameriky na golf, je osmdesátiletý

  • 0
Úspěšný golfista, ale hlavně neobyčejně charizmatický člověk. Američan, který se do povědomí zapsal výjimečným vztahem k fanouškům, riskantní hrou a nebývalou elegancí. Společně s Jackem Nicklausem a Garym Playerem změnil názor na golf v očích mnoha Američanů. Čerstvý osmdesátník Arnold Palmer patří právem mezi golfové ikony.

Golfu se jako syn profesionálního trenéra věnoval odmalička. Celebritou se stal až koncem padesátých let, když se golf začal vysílat v televizi. Tehdy si ho všiml sportovní agent Marc McCormack a rozhodl se z něj vytvořit golfovou hvězdu.

Palmer dobře vypadal, hrál skvělý golf a jeho hra byla mimořádně atraktivní, protože rád a často riskoval. McCormackův marketingový tah vyšel. Z Palmera se během krátké doby stal jeden z nejoblíbenějších sportovců a pomohl golfu dostat se mezi nejsledovanější televizní programy.

I Palmerovou zásluhou přestal být golf v USA sportem pro elitu. Popularita golfu rostla, každý ho chtěl sledovat a hrát. V tomto období si Palmer získal obrovskou základnu fanoušků, která byla známá jako "Arnieho armáda". Rád dával autogramy, trpělivě s fanoušky rozmlouval a nevnímal je jako anonymní skupinu. Snažil se věnovat pozornost každému jednotlivci.

Nejúspěšnější golfové období prožíval v letech 1960-1963. Vyhrál 29 turnajů PGA a pět majorů. Zvítězil na Masters (1960 a 1962), na US Open (1960) a na British Open (1961 a 1962). Titul na PGA Championship nikdy nezískal, třikrát skončil na druhém místě.

Jeho vítězství na British Open v roce 1961 se zapsalo do historie, protože podnítilo zájem amerických profesionálů o tento turnaj. Američané až do Palmerova vítězství hráli velmi neradi v náročných podmínkách, které představovala linksová hřiště ve Velké Británii. To se ale začátkem šedesátých let díky Palmerovi změnilo.

V roce 1960 získal ocenění Hickok Belt pro nejlepšího profesionálního sportovce roku, o čtrnáct let později byl uveden do světové Golfové síně slávy a v roce 1998 mu PGA Tour udělila ocenění za celoživotní přínos golfu. Před třemi lety skončil s profesionálním golfem, ale jeho propagaci se věnuje nadále.