Zvítězil Fisichella, Schumacher nedojel

  5:40
Melbourne - Ferrari to letos nebude mít snadné. To je jasné, už po úvodním závodu sezony. Velkou cenu Austrálie formule 1 vyhrál Ital Fisichella s Renaultem, jeho týmový kolega Alonso ze Španělska dokončil třetí. Čest úřadujících šampionů hájil druhý Barrichello, Michael Schumacher po kolizi nedokončil.
Giancarlo Fisichella, Renault

Giancarlo Fisichella, Renault - Vítěz Velké ceny Austrálie Giancarlo Fisichella mává divákům. | foto: Reuters

Fisichella měl dosud na kontě jediné vítězství z Velké ceny Brazílie 2003. Ale v chaotickém závodě, který byl předčasně ukončen, ani neviděl šachovnicový praporek. Kvůli chybnému prvotnímu propočtu výsledků dokonce stál na nejvyšším stupínku Kimi Räikkönen a Fisichella po je pravé ruce.

Až nyní v Melbourne si mohl pocity vítěze Fisichella užít naplno. Vyhrál zcela suverénně, vedl od startu až do cíle a ani nemusel jet celou dobu naplno.

O výsledku rozhodla kvalifikace
Základem jeho triumfu byla kvalifikace, kde mu hrály do karet dešťové přeháňky. Na postupně osychající dráhu se startovalo podle obráceného pořadí z loňské Velké ceny Brazílie. Takže začínali nováčci a poslední vyjel na trať vítěz z Interlagosu Juan Pablo Montoya.

Fisichella vyrážel jako dvanáctý a stihl letmé kolo dokončit ještě na suché dráze. To po něm jedoucí Massa už takové štěstí neměl, z oblohy začaly padat husté provazce vody a Brazilec první kvalifikaci nedokončil. Jel totiž na pneumatikách do sucha.

Špatně dopadl i Michael Schumacher, který vyjel ještě na pneumatikách intermediate (na přechodné podmínky) a do cíle doklouzal se ztrátou 25 vteřin na Fisichellu. Poslední jeli Räikkönen s Montoyou, kteří už měli opět lepší podmínky.

Podle nového systému se časy z první a druhé kvalifikace sčítají, ale tentokrát už nebylo v nedělních jízdách téměř o co bojovat. Rozdíly mezi jezdci byly příliš velké. Michael Schumacher, Massa, Albers a Sató, který v sobotu havaroval, do druhé kvalifikace vůbec nenastoupili.Start

Fisichella vybojoval druhé pole position kariéry,  To se dvaatřicetiletému Italovi povedlo podruhé v kariéře, předtím ovládl kvalifikaci před dlouhými sedmi lety v Rakousku ještě v týmu Benetton.

Na druhé místo v první řadě se postavil jeho krajan Trulli s Toyotou a poprvé od Velké ceny Brazílie 1984 tak obsadili první dvě místa na startu Italové. Tehdy se rovněž jednalo o úvodní závod sezony a těmi Italy byli Elio de Angelis a Michele Alboreto.

Michael Schumacher dosáhl v sobotu 18. času, ale před závodem se rozhodl vyměnit motor, takže nakonec začínal až z devatenácté pozice na roštu. Motor totiž měnil i Sató, který stál na roštu až za ním. Za výměnu motoru je jezdec penalizován posunem na startu o deset míst dozadu, což ani jednomu tentokrát příliš neublížilo. Naopak získají výhodu do následující Velké ceny Malajsie, protože podle nových pravidel musí motor vydržet dva závody. Oni budou mít za čtrnáct dní ve voze méně opotřebovaný agregát.

Hladce neproběhl ani start
Mark Webber s WilliamsemAni start neproběhl hladce. Těsně před zhasnutím světel zhasl Kimimu Räikkönenovi motor. Mechanici odtlačili jeho McLaren do boxů, kde se jim podařilo motor nahodit, a Fin mohl do závodu alespoň z boxů. Letos už však není potřeba čekat na další pokyn k výjezdu do zaváděcího kola a mechanici se na rošt nevracejí. Ostatní jezdci ihned opět vyjeli k druhému zaváděcímu kolu a závod se zkrátil o jediné kolo.

Napodruhé se start podařil a Fisichella se z prvního místa pohodlně dostal do vedení, které mu mělo vydržet až do cíle. Okamžitě začal zajíždět jedno nejrychlejší kolo závodu za druhým. Za něj se zařadil Trulli s Toyotou. Už ve 14. kole oba předstihli o celý okruh oba vozy Minardi.

Nejostřeji vyrazil vpřed z pátého místa David Coulthard, na brzdy dostal v první zatáčce Villeneuva i Webbera s Williamsem a usadil se s vozem nového týmu Red Bull na třetí pozici. Předvedl se i Michael Schumacher, který předjel na konci pole čtyři soupeře. Za něj se rychle dotáhl Räikkönen. Naopak tragicky začal Villeneuve. Po čtvrtém místě v kvalifikaci spadl po úvodním okruhu z bodovaných pozic.

Schumacher po odstoupení v boxechFisichella s Trullim v čele ihned Coulthardovi trochu poodjeli, ale po pár kolech skotský veterán jejich tempo zachytil a úspěšně za sebou držel Marka Webbera s Williamsem. Devátý Villeneuve rychle na osmého Barichella ztrácel, jinak se jezdci (samozřejmě kromě zástupců Minardi) drželi dlouho v balíku.

Úvod závodu proběhl ve znamení šetření pneumatik - nikdo se o nic nepokoušel. Pouze Alonso se tlačil na výrazně pomalejšího Villeneuva se Sauberem, ale ani jemu se dlouho nedařilo Kanaďana předstihnout.

Barrichello a Alonso jdou dopředu
Jako první zajeli do boxů k dotankování paliva druhý Trulli a pátý Heidfeld. Načali tak svou cestu z bodovaných míst, na kterých měli oba v cíli chybět. Problémy měl Coulthard, který málem havaroval při předjíždění Friesachera o celé kolo, před vjezdem do boxů však stihl zajet nový nejrychlejší okruh a vrátil se druhý za Fisichellou.

Než zajel k mechanikům, chvíli vedl Barrichello a dopředu se tlačil i Alonso, který jakmile se zbavil Villeneuva, oznámil svou přítomnost v závodě sérií nejrychlejších kol.Fisichella po průjezdu cílem

Před druhými zastávkami v boxech si Fisichella dál udržoval jasný náskok. Za ním čeřil vody pouze jeho týmový kolega Alonso, který si ve stejném místě jako Villeneuva vychutnal pomalého Trulliho. Kimi Räikkönen se při prvním dotankování paliva dostal před Michael Schumachera, ale od poloviny závodu se k němu Němec opět blížil. Fin totiž přišel o aerodynamické křidélko upravující proudění vzduchu za předním kolem. Přesto byl rychlejší než před ním jedoucí Heidfeld s Williamsem.

Před druhými zastávkami v boxech vedl opět Barrichello, ale jakmile zajel k závěrečnému doplnění paliva, bylo na prvním místě vše při starém. Barrichello, stejně jako Alobnso, vydržel na dráze déle než většina soupeřů a výsledkem bylo, že předstihl Coultharda. Stejný kousek se o chvíli později podařil i Alonsovi. Webber s Williamsem se musel smířit s faktem, že na nejlepší nemá a spadl na páté místo.

O Schumachera se postaral Heidfeld
Jezdci Renaultu slaví triumfJeho kolega z týmu Heidfeld dopadl ještě hůře. Po návratu z boxů svedl souboj o osmou pozici s Michaelem Schumacherem. Němec byl vpředu a nekompromisně "zavřel dveře", Heidfeld se však chtěl do zatáčky stůj, co stůj nacpat dříve a došlo ke kontaktu. Oba vjeli do kačírku.

Mistru světa se podařilo udržet motor v chodu a závodní komisaři ho vytlačili zpět na dráhu. S poškozeným autem ale pouze zamířil do boxové uličky a zatočil do garáže. Jeho krajan Heidfeld skončil hned. Premiéra ve Williamsu se mu příliš nepodařila.

Do cíle se už nic zajímavého nestalo. Chvíli to sice vypadalo, že Alonso zaútočí na druhého Barrichella, ale pak se tým Renault rozhodl neriskovat a spokojit se s prvním a třetím místem.

Nejrychlejší byly Renaulty
V cíli čtvrtý Coulthard s Red Bullem, pátý Webber s Williamsem i Montoya s McLarenem se rychlostně na úroveň Renaultu a Ferrari nedostali. Pokud se podíváme na nejrychlejší kola závodu, pod 1 min. a 26 vteřin se dostali pouze Alonso s Stupně vítězůFisichellou. Za nimi jsou Barrichello s Räikkönenem a překvapivě v závodě neviditelný Button z B.A.R.

Příjemným šokem byla výkonost vozů týmu Red Bull. David Coulthard se dlouho držel na druhém místě a nakonec skončil čtvrtý, jeho týmový kolega Klien si připsal sedmé místo. V nejrychlejších časech jim patří 10. a 11. pozice.

Ještě před cílem odstoupili oba jezdci B.A.R. jeli mimo body a podle nových pravidel mohou v příštím závodě, pokud nedojedou do cíle, nastoupit bez jakéhokoli postihu s novým motorem.

Druhým soubojem letošního šampionátu bude Velká cena Malajsie, která se pojede 20. března v Kuala Lumpuru.


Výsledky Velké ceny Austrálie 2005:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Giancarlo Fisichella Itálie Renault 1h24:17,366
2. Rubens Barrichello Brazílie Ferrari +5,553
3. Fernando Alonso Španělsko Renault +6,712
4. David Coulthard Velká Británie Red Bull +16,131
5. Mark Webber Austrálie Williams +16,908
6. Juan Pablo Montoya Kolumbie McLaren +35,033
7. Christian Klien Rakousko Red Bull +38,997
8. Kimi Räikkönen Finsko McLaren +39,633
9. Jarno Trulli Itálie Toyota +1:03,108
10. Felipe Massa Brazílie Sauber +1:04,393
11. Jenson Button Velká Británie B.A.R. +1 kolo
12. Ralf Schumacher Německo Toyota +1 kolo
13. Jacques Villeneuve Kanada Sauber +1 kolo
14. Takuma Sató Japonsko B.A.R. +1 kolo
15. Narain Karthikeyan Indie Jordan +1 kolo
16. Tiago Monteiro Portugalsko Jordan +2 kola
17. Patrick Friesacher Rakousko Minardi +4 kola
18. Michael Schumacher Německo Ferrari +11 kol
19. Nick Heidfeld Německo Williams +11 kol
20. Christijan Albers Nizozemsko Minardi +39 kol


Pořadí šampionátu jezdců:

POŘADÍ JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Giancarlo Fisichella Itálie Renault 10
2 Rubens Barrichello Brazílie Ferrari 8
3 Fernando Alonso Španělsko Renault 6
4 David Coulthard Velká Británie Red Bull 5
5 Mark Webber Austrálie Williams 4
6 Juan Pablo Montoya Kolumbie McLaren 3
7 Christian Klien Rakousko Red Bull 2
8 Kimi Räikkönen Finsko McLaren 1


Pořadí Poháru konstruktérů:

POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 Renault Francie 16
2 Ferrari Itálie 8
3 Red Bull Rakousko 7
4 McLaren Velká Británie 4
5 Williams Velká Británie 4
6 B.A.R. Velká Británie 0
7 Jordan Velká Británie 0
8 Minardi Itálie 0
9 Sauber Švýcarsko 0
10 Toyota Japonsko 0


Závod jsme sledovali v on-line reportáži ZDE

Autor:

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon

  • Nejčtenější

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi jdou v úterý na Portugalce

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  17.6

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

Belgie - Slovensko 0:1, senzaci zařídil Schranz, favoritovi sebral dva góly VAR

17. června 2024  17:21,  aktualizováno  20:12

Od sedmé minuty, kdy se po chybě obrany prosadil Schranz, hájili těsný náskok. A i díky pořádné...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejový trik, jak obejít DPH. Proč svaz kvůli lístkům na MS založil novou firmu

12. června 2024

Premium Organizátoři letošního světového šampionátu v Česku mohou být nadmíru spokojeni. Hokejové...

ONLINE: Portugalsko - Česko 0:0, vlevo je Douděra, hrají Souček, Provod i Šulc

18. června 2024  19:48,  aktualizováno  21:01

Sledujeme online Lipsko (Od našeho zpravodaje) Čeští fotbalisté vstupují do mistrovství Evropy v Německu, ve svém prvním zápase ve skupině F hrají...

EURO 2024 ONLINE: Fotbalisté hrají s Portugalskem, fandí jim tisíce Čechů

10. června 2024  9:47,  aktualizováno  18.6 20:55

Sledujeme online Mistrovství Evropy ve fotbale se rozjelo. Česká reprezentace do něj vstoupí večer zápasem proti...

Turecko - Gruzie 3:1, strhující zápas rozsekl až gól v nastavení

18. června 2024  17:16,  aktualizováno  19:56

Aktualizujeme Největší gruzínská hvězda Kvaracchelija ve třetí minutě nastavení oklamal obránce, odcentroval, ale...

Paráda českých plavců. Seemanová na ME slaví zlato, medaile mají i Janíčková a Gracík

18. června 2024  19:05

Barbora Seemanová vyhrála před Barborou Janíčkovou kraulařskou stovku na mistrovství Evropy v...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...