Velkaá cena Malajsie: Vede Lewis Hamilton, za ním jedou Sebastian Vettel a Nico...

Velkaá cena Malajsie: Vede Lewis Hamilton, za ním jedou Sebastian Vettel a Nico Rosberg. | foto: Reuters

Zradila nás naše rychlost, ne strategie, přiznal šéf Mercedesu F1

  • 6
Porážka týmu Mercedes v druhém závodě sezony formule 1 není tak překvapivá jako to, jak k ní došlo. Mistři světa neprohráli v Malajsii kvůli smůle, kvůli počasí, kvůli technické závadě nebo chybě někoho z týmu. Mercedes na okruhu v Sepangu prohrál, protože Ferrari bylo rychlejší.

Lewis Hamilton a Nico Rosberg byli na trati bezmocní. Nemohli nic dělat s výkonnostní převahou stáje Ferrari. Sebastian Vettel byl v první polovině závodu o tolik rychlejší, že by jim nepomohlo nic. Ani kdyby zůstali za zpomalovacím vozem na trati, podle výpočtů týmu Mercedes by stejně nevyhráli.

Přesto po závodě panoval dojem, že Vettel zvítězil a získal náskok díky strategickému rozhodnutí po výjezdu zpomalovacího vozu. To však vedení mistrovské stáje odmítá.

„Neudělali jsme strategickou chybu za dva roky a nedává smysl tvrdit, že jsme ji udělali právě teď. Po boji je jednoduché poukazovat na to a to a říkat, co se nepovedlo. My musíme teď najít důvod, proč za vysokých teplot naše auto nefungovalo jako obvykle a při jízdě na delší vzdálenost jsme zaostávali,“ vysvětloval novinářům výkonný šéf Mercedesu Toto Wolf.

Podle Wolfa v Mercedesu není panika. Nikdo se nehroutí z toho, že do Malajsie někdo přivezl rychlejší auto. „Ale nikdo není spokojený s tím, že jsme nedokázali kontrolovat Velkou cenu, jak se stalo naším zvykem,“ pokračoval Wolf.

Mercedes se na malajsijském Sepangu dostal do situace, v které nebyl dva roky. Dvě sezony byli jeho soupeři lovnou zvěří a on lovcem. Teď se role obrátily, Hamilton s Rosbergem nemohli lovit Ferrari, protože seděli v pomalejších autech. V tom byl jejich hlavní problém.

„Informace, s nimiž jsme pracovali v předchozích dnech, byly jiné než dnešní a my se s tím nedokázali vypořádat. Naše vítězná šňůra skončila, ale je pozitivní, že jsme prohráli ve férovém a rovném boji.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž