Největší pozornost se v Belgii soustředí na souboj dvou německých týmů: Phoenix Carsport s vozy Corvette a Vitaphone s Maserati

Největší pozornost se v Belgii soustředí na souboj dvou německých týmů: Phoenix Carsport s vozy Corvette a Vitaphone s Maserati | foto: Petr Gabriel, iDNES.cz

Zolder čeká evropské finále závodů vozů GT

Předposlední letošní závod mají o tomto víkendu na programu protagonisté světového šampionátu gétéček. Jeho dějištěm bude belgický okruh Zolder, který v minulosti hostil i závody formule 1. Závodů se zúčastní i Tomáš Enge.

Gétéčka na belgický okruh nedaleko vlámského města Hasselt letos zamíří již popáté v historii. Zatímco v loňském roce závod celé mistrovství uzavíral, letos je pouze posledním evropským podnikem, protože hned po jeho skončení čeká všechny účastníky náročný přesun na jihoamerický kontinent, k poslednímu závodu v Argentině.

Zatímco v loňském roce se zde mistrovské poháry rozdělovaly, letos bude belgický okruh svědkem vrcholícího boje o mistrovský titul, jehož hlavními protagonisty jsou posádky týmů  Vitaphone Maserati a Phoenix Carsport.

V kategorii GT2 o titulu již prakticky rozhodl poslední závod v Nogaru, v hlavní kategorii GT1 je boj o mistrovský titul stále v plném proudu. Šanci na něj ještě má pět posádek, ze tří různých týmů reprezentujících tři různé tovární značky.

Naděje rakousko-britské dvojice Wendlinger-Sharp jsou spíše teoretické, zbývající čtyři posádky mají stále reálnou možnost jej pro sebe získat. A protože se jedná výhradně jen o posádky dvou nejúspěšnějších týmů – Vitaphone Maserati a Phoenix Carsport, bude se bojovat nejen o titul pro nejlepší posádku, ale také v kategorii týmů.

Křištálová lupa V posledním závodě v Nogaru vybojovala svoje první letošní vítězství druhá dvojice týmu Vitaphone Maserati Miguel Ramos a Alexandre Negrao před posádkou Gollin a Hezemans z konkurenčního týmu Phoenix Carsport, což vyrovnaný souboj ještě více zdramatizovalo. Bitva mezi oběma týmy tak bude pokračovat i na belgickém okruhu, kde budou jejich posádky patřit k hlavním favoritům.

K těm je však třeba připočítat i loňské vítěze Wendingera se Sharpem z týmu Jetalliance a také dvě domácí posádky z týmů PK Carsport a Larbre Competition, pro které jistě bude start na  domácí půdě velkou motivací.

A ještě jedna událost poutá pozornost fanoušků při závodě v Zolderu. Tou bude debut třetího vozu Maserati MC12 ve startovním poli, v barvách nového týmu Vitasystems. Za jeho volantem se bude střídat dvojice zkušených jezdců a bývalých gétéčkových šampionů Pedro Lamy a Matteo Bobbi.

V kategorii GT2 ke svému třetímu letošnímu vystoupení v šampionátu FIA GT míří do Zolderu Tomáš Enge. Stejně jako před čtrnácti dny v Nogaru bude společně s německým kolegou Stefanem Mückem reprezentovat tovární stáj Aston Martin Racing.

"Do Zolderu jedeme s mírně vylepšeným Astonem Martin V8 Vantage GT2," říká Enge. "Po premiéře před dvěma týdny v Nogaru udělali naši technici několik drobných úprav, které o víkendu v Belgii vyzkoušíme. Více by se nám sice hodil nějaký rychlejší okruh, protože Zolder se velmi podobá Nogaru, ale nicméně věřím, že i tak se nám podaří vše co nejlépe otestovat a vývoj nového vozu opět posuneme o kousek vpřed," dodal český jezdec.

První tréninky začínají v sobotu, vlastní dvouhodinový závod startuje v neděli po obědě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž