Jaime Alguersuari

Jaime Alguersuari | foto: Red Bull

Změna v F1: Bourdais končí v Toro Rosso, nahradí ho Španěl Alguersuari

  • 5
Francouz Bourdais pojede na Nürburgringu svůj poslední závod F1. Od Velké ceny Maďarska ho v týmu Toro Rosso nahradí devatenáctiletý Jaime Alguersuari. Španělský mladík si polepší z role náhradního jezdce do závodního kokpitu. "Je to už stoprocentní a není to překvapení. Bourdais do image Red Bullu nezapadal," uvedl spolupracovník společnosti Pavel Turek.

Jezdecká sestava letošního ročníku se tak změní až v 10. závodě. A není překvapením, že první "obětí" se stal právě Bourdais. Čtyřnásobný šampion americké formulové série ChampCar a bývalý mistr formule 3000 se nikdy ve formulí 1 naplno neprosadil.

Minulý rok dostal jako nováček čas na aklimatizaci, ale letos doba hájení skončila. Proto nezůstalo bez povšimnutí, že pravidelně prohrával s týmovým kolegou a zároveň nováčkem Švýcarem Buemim.

Bourdais skončil v sobotní kvalifikaci Velké ceny Německa zcela poslední s obrovským, více než vteřinovým odstupem, na předposledního Glocka.

S jeho odchodem vyplouvají na povrch další problémy, která v B-týmu Red Bullu měl. "Svým zvláštním chování, introvertní povahou a celkově nezapadal do rodiny Red Bullu. Navíc měl v týmu často spory a další problémy s komunikací," popisoval Turek, který se v posledních sezonách měl možnost dostat do centra dění rakouského týmu.

Jediný francouzský pilot v F1 neměl ve smlouvě klauzuli, která by v případě špatných výsledků umožňovala vypovězení smlouvy, proto lze očekávat soudní spor o odstupné.

Jeho odchod byl připravován už delší dobu. Alguersuari byl do role třetího jezdce Red Bullu a Toro Rosso uveden teprve prvního července. Minulý rok se stal nejmladším šampionem britské formule 3 v historii a v sezoně 2009 dosud závodil ve Světové sérii Renault.

V monopostu Red Bullu se svezl už v první polovině sezony 2008, a díky tomu drží jeden primát - ve věku 18 let, 1 měsíc a 18 dní se stal nejmladším jezdcem, který kdy řídil vůz formule 1.

Jak Alguersuari, tak jeho předchůdce v první polovině letošní sezony Brit Hartley, jsou členy programu Red Bullu pro trénink mladých jezdců. S letošním zákazem testování se mohou účastnit aktivit týmu F1, technických schůzek a dalších čiností jen jako náhradní piloti během závodního víkendu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž