Zanardi: Začnu druhý život

Praha - Přijet domů, uvelebit se třeba na pohovce v pokoji, pustit si televizi a přepínat kanály. Vrátit se k normálnímu životu touží Alex Zanardi. Z něho byl před pěti týdny krutě vytržen. Při havárii v závodě série CART na německém Lausitzringu přišel italský pilot o obě nohy. Doktoři bojovali o jeho život. Včera oslavil Zanardi pětatřicáté narozeniny, během sedmi dní by měl být z berlínské nemocnice propuštěn. "Těším se na domov, na všední, obyčejný den," prohlásil Zanardi.

"Nemůžu se dočkat až uslyším z televize můj rodný jazyk. Tři nebo čtyři dny budu doma odpočívat a pak začnu druhý život. S protézami se naučím znovu chodit!"

Při hrůzostrašném karambolu Zanardi nezvládl v závěru závodu vůz, který se převrátil a zůstal stát napříč přes trať. Do stojícího automobilu pak narazil v rychlosti přes 300 kilometrů v hodině monopost Kanaďana Alexe Taglianiho. Zanardi byl několik dní uměle udržován při životě a byl dlouho v komatu. Lékaři mu amputovali obě nohy; jednu nad kolenem a druhou pod.

Zanardi, který před dvěma lety jezdil ve formuli 1 za stáj Williams, snáší těžké zranění velmi statečně. "Budu muset ještě čekat než se rány zahojí, zatím se podrobím rehabilitaci, ale přijde den, kdy se znovu postavím na nohy."

Havárije italského pilota Zanardiho vypadala skutečně hrůzostrašně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž