Williams v pit lane

Williams v pit lane - Vůz Williamsu v boxové uličce. | foto: Marek Hlava, iDNES.cz

Williams prožije v Monaku jubileum: 600. Velkou cenu

  • 2
Frank Williams, lídr a majitel stejnojmenné stáje formule 1, oslaví při nedělní Velké ceně Monaka v Monte Carlu významné jubileum. Šestašedesátiletý Brit se jako nejdéle působící muž v seriálu MS formule 1 zúčastní se svým týmem už 600. Velké ceny.

"Jsem na to číslo pyšný. Je to dlouhá cesta, ale není to nic extrémního," řekl agentuře Reuters. "Nejdůležitější je, že jsem si to většinu času užíval a bavilo mě to," dodal Williams, který je od autonehody v roce 1986 na invalidním vozíku.

"A co se konce kariéry týče, tak na to vůbec nemyslím. Sice je to nevyhnutelné, ale už jsme všechno naplánovali, takže se asi postupem času prostě vypařím. Ale nějakou dobu tady ještě budu," prohlásil.

Williams první Velkou cenu absolvoval už v roce 1969. A kdyby se ve formuli neuchytil, našel by si prý kariéru v britské armádě. "O tom nepochybujte. Sice mě poprvé vyhodili, ale stejně bych se tam dostal," řekl.

Stáj pod jeho vedením vyhrála 113 závodů, sedmkrát se radovala z titulu mistra světa a devětkrát z Pohárů konstruktérů. "Je to poslední šéf stáje, který je ve formuli pouze kvůli její podstatě - závodění," uvedl pilot Nico Rosberg, syn Kekeho Rosberga, který pod Williamsem získal titul mistra světa.

Kromě něj ve Williamsově stáji triumfovali Alan Jones, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Damon Hill, Alain Prost a Jacques Villeneuve.

Za tým také jezdil Ayrton Senna, který se v roce 1994 zabil na okruhu v Imole.
 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž