Williams po letech opět hrozí

P r a h a - Ferrari a McLaren zvítězily v posledních 22 velkých cenách formule 1, ale události na brazilském okruhu Interlagos ukázaly, že tato série může být co nejdřív přerušena. Hrozbou se pro ně stal tým Williams. Vozy stáje, která v devadesátých letech dominovala závodům formule sice nedokončily Velkou cenu Brazílie. Nikdo však nepochybuje, že od roku 1997, kdy se stal jejich pilot Jacques Villeneuve mistrem světa, mají konečně konkurenceschopný monopost. "Nyní musíme přemýšlet jinak," říká šéf Ferrari Jean Todt.

Na nejvyšší stupeň na podiu budou nyní kandidovat tři stáje, s třemi různými motory a dvěma výrobci pneumatik. Není pochyb o tom, že jedním z rozhodujících faktorů je desetiválec BMW pod kapotou Williamse a francouzský pneumatikový koncern Michelin nečekaně rychle dostihl japonský Bridgestone.

Frank Williams vyhrál naposledy závod na Nürburgringu v roce 1997 a moc nechybělo, aby se po čtyřech letech radoval v Brazílii. Montoya i Ralf Schumacher stáli v prvních dvou řadách na startu a pouze nizozemský kamikadze Verstappen a jeho brazilský kolega Barrichello mu vzali šance na boj o přední místa.  

Vítěz závodu David Coulthard, který vstoupil do formule 1 v roce 1994 právě s Williamsem souhlasí, že tým je znovu hrozbou: "Mají opravdu skvělý vůz, je velmi rychlý a navíc se zdá být spolehlivý. O titul se nyní ztrhne skutečná bitva. Myslím že já, ani Michael si nemůžeme být svým postavením v čele zdaleka jistí."

Posledním pilotem, který vyhrál velkou cenu f1 mimo stáje Ferrari a McLaren je Johnny Herbert. V roce 1999 se mu to podařilo při Velké ceně Evropy na Nürburgringu.

Nadšen z jízdy Montoy byl i ředitel motosportu BMW Mario Theissen: "Podal opravdu oslnivý výkon. Teď máme důkaz, že jsme odvedli skutečně dobrou práci.

Dalším závodem je Velká cena San Marina. Tento okruh Montoya velice dobře zná ze svého působení v formuli 3000. "Naše šance budou mnohem vyšší než nyní," plánuje Theissen.

Piloti Williamsu však musí dotahovat značný náskok soupeřů. Vedoucí pilot klasifikace Schumacher má už 26 bodů a druhý Coulthard 20. Přitom za Williams bodoval pouze pátým místem v Malajsii Ralf Schumacher. "Já myslím, že je nerealistické myslet na vítězství v mistrovství světa," zůstává při zemi technický šéf Williamsu Patrick Head.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž