Williams a Toyota přišly o body

Montreal - Necelé čtyři hodiny po dojezdu Velké ceny Kanady formule 1 byly ze závodu vyloučeni zástupci stájí Williams a Toyota, protože jejich vozy neprošly technickou kontrolou. Komisaři objevili nepovolené chlazení brzdového systému. Ralf Schumacher tak přišel o druhé místo a na třetí pozici se posunul Jenson Button.

Okruh v Montrealu je kvůli dlouhým rovinkám a pomalým zatáčkám k brzdám velmi náročný, a proto se oba týmy v sobotu rozhodly modifikovat cesty pro chlazení brzd.

Ferrari se tak může radovat z dalšího double. Na druhou pozici se posunul Rubens Barrichello.

O bodovaná místa přišli kromě Ralfa Schumachera i původně pátý Montoya s druhým Williamsem a osmý da Matta s Toyotou. Jeho stájový kolega Panis dokončil až na desátém místě.

Zástupci Williamsu přiznali chybu. "Neměli jsme v úmyslu podvádět. Na výkonu jsme tím nic nezískali, ale rozhodnutí FIA akceptujeme," řekl podle agentury AFP technický ředitel stáje Sam Michael.

Jezdec Sauberu Giancarlo Fisichella se posunul na nečekané čtvrté místo a Räikkönen s McLarenem na páté. Do cíle přitom dojeli na šestém, respektive sedmém místě.

David Coulthard s druhým McLarenem tak bral pro něj výborné tři body za šesté místo, ale nejvíce radosti je u Jordanu. Němec Timo Glock dokončil na sedmém místě a Nick Heidfeld přes minutovou ztrátu v boxech po střetu s mechanikem získal jeden bod.

Dvaadvacetiletý Glock si osladil ziskem dvou bodů debut ve formuli 1. V týmu Eddieho Jordana nahradil před osmým závodem mistrovství světa Itala Giorgia Pantana, který se dostal do problémů se svými sponzory.

Ralf Schumacher s vozem Williams při kvalifikaci Velké ceny Kanady.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž