Webber předvedl Engemu, jak do formule 1

  • 4
Praha, Barcelona - Mark Webber ještě loni soupeřil s Tomášem Engem o druhou pozici v šampionátu F3000 a letos se postaví 3. března na start GP Austrálie formule 1. Majitel Minardi Paul Stoddart o něm tvrdí, že je to budoucí šampion. Srovnává ho s Alonsem, který loni tak zazářil. Webber získal mnohem lepší pozici, než měl loni při startu v F1 Enge. Sice naskočí pouze v Minardi, ale po řadě testů, v nichž se mohl sžít s vozem. Vedle pomalého týmového kolegy Yoonga nejspíš ostudu neudělá. Enge jel pouze po jedněch testech a nestihl ani poznat vůz. S druhým pilotem Prostu, rychlým a velezkušeným Frentzenem, se srovnávat prostě nemohl.

Přes všechny argumenty tvrdí jezdcův management, a nakonec i sám Enge, že uspěchaná smlouva s Prostem chybou nebyla a základ pro F1 byl položen. Jen čas ukáže, kde je pravda. Současný návrat libereckého rodáka do F3000 však svědčí o opaku.

Engeho hlavní manažer Charouz navíc nepovažuje Minardi za dost dobré pro svého svěřence a několikrát se kasal, že nabídku od italské stáje z Feanzy odmítli. Tento tým nepovažuje za hodný pozornosti.

Antonín Charouz se vymlouval i na to, že nyní nemají dostatek peněz na angažmá Engeho ve formuli 1. O Markovi Webberovi je však známo, že za sebou zatím nemá žádného silného sponzora a majitel italské stáje Paul Stoddart nedávno prohlásil, že má dost prostředků a nemusí si druhého jezdce vybírat podle toho, kolik přinese peněz. Jeho slova zní věrohodně. První pilot Alex Yoong s sebou od malajských sponzorů přinesl notnou finační vzpruhu.

Paul Stoddart měl tři hlavní adepty na volné místo v kokpitu. Jose Verstappena, Heinze-Haralda Frentzena a Marka Webbera. Tvrdí, že Webber rozhodně nebyl až číslem tři. "Mark v žádném případě nebyl až třetí možností. Při testech na nás natolik zapůsobil, že jsme nemohli jinak."

Cestu uvolnil i Frentzen trvalým koketováním s Arrowsem, kde také nakonec skončil. "Respektoval jsem, že Heinz chce jezdit za Arrows. Cítil, že mají silnější vůz než my."

Faktory, které ovlivnily konečné angažování Webbera, jsou i menší finační požadavky mladého Australana a jeho perspektivita a s ní spojená možnost jeho, pro Minardi výhodného, odchodu do některé ze silných stájí. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž