Lewis Hamilton je blízko dalšího titulu.

Lewis Hamilton je blízko dalšího titulu. | foto: Reuters

Hamilton chce další titul světového šampiona slavit v Austinu. Vítězstvím

  • 0
Pokud jeho týmový parťák Valtteri Bottas vyhraje nedělní Velkou cenu USA, Lewis Hamilton musí dojet na okruhu v Austinu do osmého místa, aby měl jistotu zisku titulu mistra světa. Jestliže bude jméno vítěze jiné, britský pilot Mercerdesu už se nemusí ohlížet na nic. Pošesté se stane šampionem formule 1.

Hamilton však do Austinu přijede s myšlenkami na vítězství, protože v Americe se mu daří. Čtyřiatřicetiletý Brit vyhrál šest z posledních osmi závodů v USA. Poprvé uspěl ještě na okruhu v Indianapolisu, zbývajících pět triumfů už zaznamenal na trati v Texasu, kde až loni jeho čtyřletou nadvládu ukončil Kimi Räikkönen.

Program Velké ceny USA odstartují páteční tréninky, kvalifikace je na programu v sobotu od 22 hodin SEČ. Nedělní závod odstartuje o hodinu dříve.

Hamilton by navíc chtěl stylově oslavit šestý titul mistra světa, což by se mu po rekordním sedminásobném šampionovi Michaelu Schumacherovi povedlo jako teprve druhému pilotovi v historii. „Okruh je skvělý, daří se mi tam, takže se těším a uvidíme, jestli se nám to povede,“ prohlásil pilot Mercedesu.

Hamilton má tři závody před koncem seriálu na prvním místě průběžného pořadí na kontě 263 bodů a před Bottasem vede o 74 bodů. Hamiltonovi tak titul zajistí i osmé místo, protože v případě rovnosti bodů by v jeho prospěch rozhodlo deset vítězných Velkých cen.

Pokud by navíc britský jezdec v Texasu zvítězil, připsal by si 84. úspěch v kariéře a přiblížil by se i dalšímu Schumacherovu rekordu. Slavný německý pilot má na prvním místě historického pořadí 91 prvenství, třetí je s 53 vítěznými Velkými cenami Sebastian Vettel z Ferrari.

Právě italská stáj přijede do USA s jasným cílem napravit nepovedená vystoupení z posledních závodů. Ferrari totiž ovládlo šest kvalifikací za sebou, v posledních dvou Velkých cenách dokonce oba jeho vozy stály v první řadě, ale poslední tři závody vyhrál Mercedes.

Lewis Hamilton z Mercedesu jede na prvním místě po startu Velké ceny USA.
Lewis Hamilton z Mercedesu během Velké ceny USA.
VÍTĚZ. Kimi Räikkönen překvapivě ovládl Velkou cenu USA.

Momentky z loňského závodu v Austinu.

„Šest pole position za sebou jsme proměnili jen ve tři vítězství, přitom jsme z toho měli vytěžit mnohem víc,“ řekl šéf Ferrari Mattia Binoto. Italská stáj zásluhou Räikkönena ovládla loňský závod v Austinu, ale finský pilot nyní závodí za stáj Alfa Romeo.

Na vítězství, které v Americe dosud vždy patřilo vítězi nebo druhému jezdci kvalifikace, bude pomýšlet i Max Verstappen. Pilotovi Red Bullu nevyšel minulý závod v Mexiku, kde ho o pole position připravil trest a v závodě poté skončil až šestý. Další motivací pro něj bude i start v jubilejním 100. závodě ve formuli 1.

Charakteristika okruhu v Austinu

- dějiště Velké ceny USA, devatenáctého závodu MS formule 1

Délka okruhu: 5,516 km

Délka závodu: 56 kol - 308,405 km

Počet pravých zatáček: 9

Počet levých zatáček: 11

Počet odjetých Velkých cen: 7

Nejvíce vítězství: Lewis Hamilton (Brit.) 5 - Mercedes 4

Nejvíce pole position: Sebastian Vettel (Něm.), Nico Rosberg (Něm./Mercedes), Lewis Hamilton všichni 2 - Mercedes 4

Lewis Hamilton z Mercedesu během tréninku na Velkou cenu USA

Nejrychlejší kolo v závodu: 2018 - Lewis Hamilton (Brit./Mercedes) 1:37,392

Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: 2018 - Lewis Hamilton 1:32,237

Nejrychlejší závod: 2017 - Lewis Hamilton 1:33:50,991

Vítězové předchozích závodů: 

2014 - Lewis Hamilton (Brit./Mercedes)

2015 - Lewis Hamilton

2016 - Lewis Hamilton

2017 - Lewis Hamilton

2018 - Kimi Räikkonen (Fin./Ferrari)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Formule 1