Romain Grosjean v kvalifikaci na Velkou cenu Bahrajnu formule 1.

Romain Grosjean v kvalifikaci na Velkou cenu Bahrajnu formule 1. | foto: Reuters

Kolo pod minutu a útok na Laudův rekord? V Sáchiru chystají novou trať

  • 4
Prosincová Velká cena Sáchiru formule 1 se pojede na netradičních 87 kol. Předposlední závod sezony se totiž uskuteční na zkráceném okruhu, na kterém by měly monoposty zvládnout jedno kolo pod jednu minutu. Mohl by tak být překonán rekord slavného Nikiho Laudy.

V Sáchiru se nejprve na konci listopadu uskuteční Velká cena Bahrajnu, která se pojede na obvyklé, 5,4 kilometru dlouhé trati. O týden později se na stejném místě pojede Velká cena Sáchiru, ale tentokrát pořadatelé využijí vnější a o dva kilometry kratší okruh.

Na něm se ještě nikdy žádný mezinárodní závod nejel, a aby byl splněn limit 305 odjetých kilometrů, pojede se 87 kol. Podle testů by se v nich měly časy monopostů pohybovat kolem 60 sekund v závodě a 55 sekund v kvalifikaci, takže by mohl být překonán Laudův rekord.

Rakouský pilot zatím jako jediný dokázal pokořit hranici jedné minuty, když si v roce 1974 v Dijonu dojel pro pole position výkonem 58,79 sekundy. V současnosti se k minutě na kolo přibližují piloti pouze ve Spielbergu, kde si letos první místo na startu zajistil Valtteri Bottas časem 1:02,939.

Stejně jako při obvyklém závodě v Bahrajnu se pojede pod umělým osvětlením. „Zvažovali jsme řadu možností profilu okruhu a došli jsme k závěru, že tenhle bude pro stáje novou výzvou a fanoušci uvidí rychlou jízdu a rychlé časy,“ uvedl v prohlášení ředitel šampionátu Ross Brawn.

Závod v Sáchiru bude předposlední Velkou cenou sezony, jejíž začátek byl o čtyři měsíce odložen. Kalendář kvůli pandemii koronaviru doznal výrazných změn a pojede se jen 17 závodů místo původních 22. Dva závody se v této sezoně jely také ve Spielbergu a v Silverstonu, ale ani v jednom případě se pro druhý závod neměnila podoba trati. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž