Jezdec Red Bullu Max Verstappen vyjíždí z boxů během kvalifikace na Velkou cenu...

Jezdec Red Bullu Max Verstappen vyjíždí z boxů během kvalifikace na Velkou cenu Austrálie. | foto: AP

Nový týden, nová země. Verstappen se v Suzuce může vrátit na vítěznou vlnu

  • 0
Před necelými dvěma týdny mistr světa formule 1 Max Verstappen nedokončil závod v Austrálii a po devíti triumfech za sebou našel přemožitele. V nedělní Velké ceně Japonska má však pilot Red Bullu v plánu návrat na vítěznou vlnu.

Verstappen v Melbourne odstartoval stejně jako ve všech dosavadních závodech v sezoně z pole position, ale už po pěti kolech vzdal kvůli problémům s brzdami. Pro vítězství si tak dojel Carlos Sainz z Ferrari a italská stáj věří, že může dominantní Red Bull zaskočit i v Suzuce.

V Japonsku se však Red Bullu daří a Verstappen tam po startu z první pozice vyhrál dva poslední závody. „V Austrálii jsme odstoupili, takže tady chceme ukázat, že jsme pořád rychlí. V Suzuce se mi v posledních dvou letech dařilo, tak snad na to navážeme,“ citovala Verstappena agentura Reuters.

Red Bullu by také měla pomoci vylepšení aerodynamiky, která do Japonska podle médií stáj přiveze. Verstappen o nich však nechtěl příliš mluvit. „Všechno včas uvidíte. Každopádně barva bude pořád stejná,“ prohlásil.

Ferrari v Austrálii obsadilo první dvě pozice, za vítězným Sainzem dojel Charles Leclerc. Monacký jezdec tak v průběžném pořadí šampionátu po třech závodech ztrácí na vedoucího Verstappena čtyři body.

„Poslední vítězství je velká motivace, ale Red Bull bude v Japonsku opět silný. Nám se tady loni nedařilo, ale poučili jsme se, zapracovali jsme na rychlých zatáčkách a myslím, že jsme na tom teď lépe,“ uvedl šéf Ferrari Fred Vasseur.

Velkou cenu Austrálie F1 ovládlo Ferrari, triumfoval Sainz. Verstappen odstoupil

V kompletním složení se v Suzuce představí stáj Williams, která do předchozí Velké ceny Austrálie po nehodě vyslala jen jeden vůz. V Suzuce už budou startovat oba piloti Alex Albon a Logan Sargeant, tým však stále nebude mít připravený náhradní monopost.

Program Velké ceny Japonska odstartují dva páteční tréninky. Třetí se uskuteční v sobotu a v 8:00 SELČ po něm bude následovat kvalifikace. Hlavní závod v neděli začne v 7:00 SELČ.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž