Nico Rosberg vede ve Velké ceně Brazílie formule 1. | foto: AP

Brazílie zažije další Rosbergův útok na titul. Snadné to nebude, tuší

  • 0
Druhý pokus získat premiérový titul mistra světa bude mít v neděli Nico Rosberg. Německý pilot stáje Mercedes k tomu potřebuje ve Velké ceně Brazílie, předposledním závodu seriálu, vyhrát, nebo získat minimálně o sedm bodů více než jeho jediný soupeř a týmový kolega Lewis Hamilton.

Rosberg má všechno ve svých rukách. Do not mu také hraje statistika, neboť v Brazílii vyhrál poslední dva závody a může tak zaútočit na rekordní třetí vítězství v Sao Paulu v řadě. Hamilton naopak v Brazílii ještě nikdy nevyhrál, byť na stupních byl třikrát a v roce 2008 tam získal poprvé titul světového šampiona.

Posledním brazilským vítězem v Sao Paulu byl v roce 2008 Felipe Massa, pro něhož bude nedělní Grand Prix poslední na domácí půdě v kariéře. Od té doby Brazilec nevyhrál žádný závod v MS.

Rosberg letos vyhrál devět závodů, trojnásobný mistr světa Hamilton osm. Dalšími jinými vítězi jsou už jen Nizozemec Max Verstappen a Australan Daniel Ricciardo z týmu Red Bull. Ještě nikdy se nestalo, že by jezdec s minimálně osmi výhrami v sezoně nezískal titul. Minimálně desetkrát za rok dosud vyhráli jen Hamilton a Němci Michael Schumacher a Sebastian Vettel.

„Snadno se to řekne: vyhrát. Ale tak snadné to nebude,“ řekl Rosberg, jenž ovládl v Brazílii obě poslední Velké ceny po vítězství v kvalifikaci. A ta bude na trati, na níž se jezdí proti směru hodinových ručiček, důležitá i tentokrát. „Udělám samozřejmě všechno,“ slíbil Rosberg. Čelit bude velkému tlaku; obzvlášť, pokud titul v neděli nezíská a rozhodne se až ve finále v Abú Zabí.

Hamilton se může v případě triumfu osamostatnit na druhém místě historie v počtu vítězství, dosud jich má 51 stejně jako Alain Prost z Francie. Nejvíc (91) jich vybojoval legendární Schumacher. Pokud v neděli Hamilton vyhraje a Rosbergovi se závod nepovede, situace mezi nimi se ještě může otočit.

Nico Rosberg bojuje ve Velké ceně Brazílie formule 1 s Lewisem Hamiltonem.
Nico Rosberg ve Velké ceně Brazílie formule 1.
Vedoucí Nico Rosberg a Lewis Hamilton při Velké ceně Brazílie formule 1.

„Ještě jsou do konce mistrovství světa dva závody a všichni víme, že stát se - obzvlášť v tomto sportu - může všechno,“ upozornil Rosberg. „Takže já se musím soustředit na svůj výkon, nasbírat energii a snažit se mít všechno pod kontrolou,“ doplnil.

Hamilton se ale nehodlá titulu vzdát. „Když něco čekáte, většinou to dopadne úplně jinak. Nic není garantováno a vím, že budu bojovat až do konce. Buď budu zklamaný, nebo budu jásat. Nic mezitím letos nebude,“ řekl. „Každopádně budu makat naplno, protože od začátku kariéry vím, že se všechno může změnit v poslední zatáčce před cílem. Navíc v Brazílii jsem nikdy nevyhrál, to teď chci,“ dodal.

Charakteristika okruhu v Interlagosu

Délka okruhu: 4,309 km

Délka závodu: 71 kol = 305,909 km

Počet pravých zatáček: 5

Počet levých zatáček: 10

Počet odjetých Velkých cen: 43

Nejvíce vítězství: Michael Schumacher - 4, Ferrari a McLaren - 8

Nejvíce pole position: Ayrton Senna, Rubens Barrichello, Mika Häkkinen a Felipe Massa - 3, McLaren - 9

Nejrychlejší kolo v závodu: Juan Pablo Montoya (Kol./Williams), 2004: 1:11,473 min. = 217,038 km/h

Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: Nico Rosberg (Něm./Mercedes), 2014: 1:10,023

Nejrychlejší závod: Juan Pablo Montoya (Kol./Williams), 2004: 1:28:01,451 hod. = 208,516 km/h.

Vítězové předešlých závodů:
2010 - Sebastian Vettel (Něm./Red Bull)
2011 - Mark Webber (Austr./Red Bull)
2012 - Jenson Button (Brit./McLaren)
2013 - Sebastian Vettel (Něm./Red Bull)
2014 - Nico Rosberg (Něm./Mercedes)
2015 - Nico Rosberg (Něm./Mercedes)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž