PŘED BRANAMI. Fernando Alonso s vozem McLaren při Velké ceně F1 Ázerbajdžánu v...

PŘED BRANAMI. Fernando Alonso s vozem McLaren při Velké ceně F1 Ázerbajdžánu v Baku. | foto: AP

Týmy F1 se dohodly na úpravě sprinterského víkendu při GP v Baku

  • 0
Týmy formule 1 se dohodly na úpravě programu Velké ceny Ázerbájdžánu, pří níž se na konci dubna pojede první sprinterský závod sezony. Místo třetího tréninku bude zařazena druhá kvalifikace, po níž se v sobotu v Baku pojede bodovaný sprint na 100 km. O změně formátu informoval šéf Ferrari Fred Vasseur, dohodu stájí ještě musí potvrdit FIA.

O předchozích sprinterských víkendech v minulé sezoně se v pátek jely dva tréninky následované kvalifikací na sobotní sprint. Před ním se pak ještě uskutečnil třetí trénink. Osmička nejlepších jezdců z krátkého závodu, podle něhož se určovalo pořadí na startovním roštu pro hlavní nedělní Grand Prix, získala body.

Nově by v Baku měl být v pátek na programu jen jeden trénink následovaný kvalifikací na nedělní hlavní závod. V sobotu se pojede kvalifikace na sprint, za který se i nadále budou nejlepším udělovat body, jeho výsledky však už nebudou mít vliv na pořadí jezdců na nedělním startu.

„Pro tentokrát se všechny tým shodly. Nestává se to tak často, takže jsme toho museli využít,“ řekl Vasseur. „Ten formát se mi líbí. Nejsem velký fanoušek druhých volných tréninků, někdy bývají dost nuda. Myslím, že je dobré rozhodnutí zkusit něco dynamičtějšího,“ dodal.

Vložené sprinterské závody budou v této sezoně doplňovat program závodních víkendů také při Velkých cenách v Rakousku, Belgii, Kataru, v Austinu a Brazílii.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž