V sobotu startuje šampionát formule 1

  • 5
Praha - Obě kvalifikace se pojedou až v sobotu; vozy si musí o víkendu vystačit s jediným motorem. Jen drobné změny pravidel čekají piloty formule 1 v nové sezoně mistrovství světa. Ta startuje už v sobotu v Melbourne a největším favoritem je znovu šestinásobný mistr světa Michael Schumacher na ferrari.

K hlavním vyzyvatelům patří loňští medailisté Kimi Räikkönen z Finska a Kolumbijec Juan Pablo Montoya či Španěl Fernando Alonso.

Do seriálu F1 se chystají tři úplní nováčci, jen dva starty má na kontě Maďar Zsolt Baumgartner, po Tomáši Engem další jezdec z postkomunistické Evropy.

Novou tvář bude mít též program MS. Poprvé se pojede osmnáct Velkých cen, do kalendáře se dostala GP Číny a Bahrajnu, vrací se i oblíbená trať v belgickém Spa-Francorchamps. Jiné než tradiční termíny jsou připraveny pro závody v USA a v Brazílii.

Po minulém dramatickém ročníku, v němž byl změněn celý systém bodování, přicházejí drobné změny pravidel i v roce 2004. Formule si musí o víkendech vystačit s jediným motorem a obě kvalifikace se pojedou až v sobotu. Do pátečního tréninku je možno nasadit i třetí testovací monopost se zkušeným pilotem. Maximální povolená rychlost v boxech byl zvýšena z 80 na 100km/h, dále se změnily specifikace zadního přítlačného křídla a byly rozšířeny bočnice pro reklamu.

S patrně největšími "krasavci" vstupují do sezony stáje BMW/Williams a McLaren. Zatímco první vůz FW26 má širokou přední část s vizáží kladivouna, konkurenční MP4-19 vsadil na možná nejužší špičku v historii F1. Ferrari, obhájce Poháru konstruktérů, jede s modelem F2004, který má být ještě spolehlivější než předchozí verze. Často zmiňovanou slabinou "šípů z Maranella" by se mohly stát pneumatiky Bridgestone, jejichž konkurent Michelin je prý vývojově dál a obouvá všechny tři nejsilnější soupeře.

I když mělo loni Ferrari se Schumacherem pomalejší nástup, stejně si automobilka připsala třináctý a fenomenální Němec už šestý titul v kariéře. Při změněném bodovacím systému F1 se o šampionovi rozhodlo až na závěr v Suzuce. Po zlatu se natahoval nadějný čekatel Räikkönen, ale majitel už tak rekordních 1037 bodů přidal ještě jeden rozhodující bod a stal se legendou. 

Prvním šampionem F1 byl v roce 1950 Ital Giuseppe Farina. O rok později jej na trůnu vystřídal Juan Manuel Fangio z Argentiny, který poté triumfoval ještě v letech 1954-1957 a s pěti tituly byl donedávna nejúspěšnějším jezdcem historie, než jej předhonil "Schumi".

O jeden titul méně má Alain Prost z Francie. Ten držel do září 2001 rekord v celkovém počtu vítězných Velkých cen, ale i v  této statistice nyní kraluje druhý nejlépe placený světový sportovec Schumacher. Třemi tituly z šedesátých let se může pochlubit Jack Brabham, stejnou bilanci mají ještě Jackie Stewart, Niki Lauda a a Brazilci Nelson Piquet a Ayrton Senna.

Nesmírně rychlé závody F1 si vyžádaly i oběti, mezi nimiž bylo několik slavných jmen. V roce 1968 při tréninku zahynul dvojnásobný mistr světa Jim Clark, trénink se o dva roky později stal osudným i Jochenu Rindtovi, který jako jediný závodník získal titul mistra světa in memoriam.

Na závodním okruhu ztratili život vicemistr světa Gilles Villeneuve (1982) i trojnásobný šampion Senna (1994), jehož havárie vedla ke zlepšení bezpečnosti na okruzích Grand Prix. Jen o vlásek unikli smrti Lauda s Clayem Regazzonim, jemuž nehoda přisoudila v roce 1980 invalidní vozík. Zatímco Švýcara milovaný sport zmrzačil, Lauda se i po hrůzostrašné nehodě z Nürburgringu v roce 1976 stal ještě dvakrát mistrem světa. 

KDO SE STANE
MISTREM SVĚTA?

hlasujte v anketě

Šestinásobný mistr světa formule 1 Michael Schumacher na voze Ferrari F2003-GA změřil své síly se supermoderním stíhacím letounem Eurofighter Typhoon v nevšedním závodu na vojenském letišti v italském Grossetu.

Nový aerodynamický tunel stáje Sauber představili manažer Peter Sauber (vlevo) a technický ředitel Willy Rampf.

Stáj formule 1 Williams představila ve Valencii nový monopost, který má netradiční tvar přední části.

2004: WILLIAMS FW26. Nový vůz už dostal výstižnou přezdívku - Kladivoun. Jeho vzhled zatím vyvolává velmi rozporuplné reakce. Juan Pablo Montoya a Ralf Schumacher, jezdci Williamsu, však hlavně doufají, že bude úspěšný. "Musím přiznat velká očekávání," prohlásil v pondělí 5.1.2004 Schumacher.

Ferrari F2004

Jenson Button právě provádí nový vůz B.A.R. 006 jeho prvními zatáčkami při oficiální prezentaci na okruhu v Barceloně.

Italský pilot Gianmaria Bruni (vlevo) a Zsolt Baumgartner z Maďarska představují nový vůz stáje Minardi pro rok 2004.

Tým formule 1 Jaguar představuje vůz pro sezonu 2004. Do monopostu v Sydney usedl Mark Webber.

Brazilský jezdec Cristiano da Matta (vlevo) s Olivierem Panisem z Francie představují Toyotu TF104.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž