V Evropě nebudou CART přímým přenosem

  • 4
Londýn - Nedělní pozdní televizní večery nebudou tento rok okořeněny závody z Ameriky. Jak oznámil pan-evropský sportovní kanál Eurosport, nebudou závody seriálu CART tento rok přenášeny přímo. Fandové budou odhotoveni hodinovou "konzervou", kterou mohou shlédnout v pátek, to jest 5 dní po závodě. Eurosport takto bez úspěchu přenášel CART již v sezoně 2000, po protestech fanoušků ale minulý rok většinu závodů opět vysílal živě. To, že nyní opět na přímé přenosy zanevře, je pravděpodobně dáno nedostatečným počtem diváků a s tím spojeným nezájmem sponsorů.

Krok zpět

Vyvstává ale otázka, kolik z těch diváků, kteří minulý rok napříč diletantním komentátorům až do noci CART sledovali, letos ještě bude mít zájem shlédnout hodinový sestřih závodu, jehož výsledek již několik dní zná...

Zodpovědní v nejlepší americké PR-tradici předstírají spokojenost. "Přenosy na Eurosportu jsou pro CART vynikající novinkou," jásá mluvčí britského okruhu v Rockinghamu, Steve Slater, který asi o přímých přenosech minulého roku nic neví.

Ani president CART, Chris Pook, pravděpodobně nevidí důvodu nabídnout Eurosportu přijatelnější kondice a na evropské televizní publikum nemyslí. To, že je základna evropských příznivců CART silnější, než v mnohém státě v Americe ho asi nezajímá. Vedení CART poukazuje na to, že vede rozhovory s několika státními stanicemi. Zde se ale s největší pravděpodobností jedná o britskou BBC a německou ARD, které mají zájem pouze na závodech v Rockinghamu a na Lausitzringu.

Prezence v Evropě ohrožena
CARTu se v posledním desetiletí v nemalé míře i pomocí přenosů na Eurosportu podařilo etablovat svou sérii i v Evropě. Jestli ovšem nenabídne svým příznivcům zpravodajství s dostatečnou kvalitou a aktuálností nemá šanci na starém kontinentu vedle přemocné formule 1 přežít. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: ARD, BBC, Eurosport, Formule 1