Jenson Button | foto: AP

Úvodní trénink F1: Triumf McLarenu, stagnace Red Bullu a trápení Ferrari

  • 17
Kde je Sebastian Vettel? Kde je mistr světa? Ptali se všichni při úvodním tréninku Velké ceny Austrálie. Byl vzadu a nakonec obsadil jedenácté místo. Premiérové jízdy letošní sezony formule 1 ovládla dvojice stáje McLaren a vůbec nejlépe zahájil rok Jenson Button, který za sebou Vettela nechal o více než dvě vteřiny.

Úvodní trénink přinesl překvapivé pořadí, to však nemusí být pro výsledky závodu vůbec směrodatné. Sebastian Vettel nemusel jet na plno a mohl pouze testovat, co jeho auto dokáže. A že něco umí, předvedl Mark Webber. Australan skončil s mistrovským strojem na pátém místě, necelou vteřinu za Buttonem.

Časové rozestupy mezi piloty byly o něco větší, než jsou fanoušci z předchozí sezony zvyklí. Mohla za to dešťová přeháňka, která se ráno přehnala nad Albert Parkem. Jízdy začínaly na mokru a pokračovaly na postupně schnoucí trati. Časy se tak do posledního okamžiku postupně zlepšovaly. Přesto je zřejmé, že předsezonní testy nelhaly - Red Bull nebude tak suverénní jako před rokem a McLaren mu může hodně znepříjemnit obhajobu obou titulů.

Třetím nejlepším časem potvrdil Michael Schumacher, že počítat se musí také s Mercedesem, stejně jako svými výkony potvrdili jezdci Ferrari, že rudý stroj, stejně jako před rokem, nebude v prvních závodech patřit mezi absolutní elitu Grand prix.

Potíže s nestabilním autem prezentoval Fernando Alonso smykem v poslední zatáčce, když mu uklouzla záď a dostal smyk. Španěl ještě dokázal pokračovat, ale jeho týmový kolega Felipe Massa uvízl se strojem ve štěrkovém kačírku.

Okruh Velké ceny Austrálie si může detailně prohlédnout ZDE:

zdroj: www.youtube.com

Uspokojivě se neuvedl při návratu do šampionátu Kimi Räikkönen. Stejně jako při testech v Barceloně měl ve voze potíže se sloupkem řízení a většinu tréninku strávil v garáži, kde mu mechanici problémovou část auta měnili. Odjel pouhých osm kol. Jeho týmový kolega z Lotusu Sébastien Grosjean strávil na dráze o něco více času, ale byl pomalejší než Fin. Se ztrátou tří vteřin na první místo určitě Francouzi spokojeni nebyli.

Pozicí v desítce nejlepších překvapil Venezuelan Pastor Maldonado a ukázal, že tradiční tým Williams by mohl bojovat i o body, čemuž po jeho časech v testech věří málokdo.

Na chvostu startovního pole se potvrdilo, že ze tří nejmladších týmů formule 1 se jako jediný může měřit s těmi zavedenými malajsijský Lotus, od letošní sezony přejmenovaný na Caterham. Heikki Kovainen ztratil na nejlepší tři vteřiny a porazil třeba Felipeho Massu z týmu Ferrari.

Stáje Marussia (Virgin) a Hispania Racing sice crash testy nakonec prošly, ale na body rozhodně pomýšlet nemohou. Timo Glock a Charles Pic s vozy Marussia, které vůbec před Melbourne nebyly na okruhu, ztráceli na nejlepší kolem deseti vteřin, což by jim vůbec neumožnilo kvalifikovat se do závodu a jezdci Hispanie pro jistotu vůbec měřený čas nezaznamenali. Narain Karthikeyan se jen projel výletním tempem po okruhu, Pedro de la Rosa se nedostal ani z boxů.

Výsledky 1. tréninku Velké ceny Austrálie:

Pořadí Jezdec Tým Čas
1. Jenson Button McLaren 1:27.560
2. Lewis Hamilton McLaren + 0.245
3. Michael Schumacher Mercedes + 0.675
4. Fernando Alonso Ferrari + 0.800
5. Mark Webber Red Bull + 0.907
6. Nico Rosberg Mercedes + 1.123
7. Daniel Ricciardo Toro Rosso + 1.348
8. Pastor Maldonado Williams + 1.855
9. Kimi Räikkönen Lotus + 2.005
10. Kamuj Kobajaši Sauber + 2.162
11. Sebastian Vettel Red Bull + 2.230
12. Nico Hülkenberg Force India + 2.305
13. Paul di Resta Force India + 2.321
14. Bruno Senna Williams + 2.393
15. Sergio Pérez Sauber + 2.564
16. Romain Grosjean Lotus + 2.955
17. Heikki Kovalainen Caterham + 3.026
18. Felipe Massa Ferrari + 3.183
19. Jean-Éric Vergne Toro Rosso + 3.618
20. Vitalij Petrov Caterham + 4.423
21. Timo Glock Marussia + 7.170
22. Charles Pic Marussia + 12.696
23. Narain Karthikeyan Hispania Racing bez času
24. Pedro de la Rosa Hispania Racing bez času

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž