Adrian Campos (vpravo), šéf stáje Formule 1 Campos se týmovým jezdcem Brunem Sennou.

Adrian Campos (vpravo), šéf stáje Formule 1 Campos se týmovým jezdcem Brunem Sennou. | foto: Reuters

Týmy F1 mohou beztrestně vynechat tři Velké ceny

  • 3
Nové týmy se nemusejí bát trestu, pokud za měsíc nezasáhnou do zahajovacího závodu šampionátu F1 v Bahrajnu. Mezinárodní automobilová federace FIA ústy svého prezidenta Jeana Todta potvrdila, že každá stáj může vynechat tři Velké ceny v sezoně.

Této možnosti s největší pravděpodobností využijí nové týmy US F1 a Campos, které zatím nemají postavené stroje a nestihnou se pravděpodobně zúčastnit předsezonních testů. Devětasedmdesátiletý promotér mistrovství Bernie Ecclestone nedávno uvedl, že by byl překvapen, pokud by 14. března v Bahrajnu stály na startu.

"V posledním odstavci Concordské dohody (smlouva upravující pravidla Grand prix) se píše, že tým může vynechat tři závody," řekl Todt.

Stáje US F1 a Campos, tedy dva ze čtyř úplných nováčků v seriálu, dosud oznámily jméno pouze jednoho ze dvou pilotů na sezonu. Zatím navíc nepředstavily ani auto, vynechaly první testy ve Valencii a nebudou ani tento týden v Jerezu.

Možnost vynechat tři závody sjednal za FIA ještě bývalý prezident Max Mosley.

Bývalý španělský jezdec Adrian Campos doufá, že do budoucnosti svého týmu vnese více světla tento týden. Zatím získal jako pilota Brazilce Bruna Sennu, synovce zemřelé legendy Ayrtona Senny.

V případě výpadku některého týmu je připravena zaskočit srbská stáj Stefan GP. Todt je ale v tomto ohledu zdrženlivý.

"Pokud to jeden tým nezvládne, neznamená to, že ho někdo automaticky nahradí. O tom musí rozhodnout FIA," dodal bývalý šéf Ferrari, jenž loni v říjnu nahradil ve funkci šéfa světového motorsportu Brita Maxe Mosleyho.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž