Schumacherův spojenec? Déšť...

  • 6
Sepang - Světový šampion formule 1 Michael Schumacher se může při nedělní Velké ceně Malajsie dočkat spojence z nebes. Nahrát by mu mohly očekávané bouřky s deštěm, který dělá ze závodu nevyzpytatelnou loterii. Čeká se, že volba pneumatik a nastavení vozů bude nejobtížnější v historii závodu v Sepangu.

Více než jindy je proto za favorita považován Michael Schumacher, který před dvěma týdny vyhrál úvodní díl šampionátu v Melbourne. V jízdě na mokru totiž šestinásobný mistr světa ze stáje Ferrari těžko hledá konkurenci.

Trať v Sepangu zřejmě nebude jako obvykle rozpálená sluncem, přesto budou vozy čelit vysoké teplotě a tentokrát i velké vlhkosti.

Loni na okruhu blízko Kuala Lumpuru vyhrál Kimi Räikkönen s mclarenem a předloni Ralf Schumacher z Williamsu, ale letos se očekává další útok rudých monopostů Ferrari, které kralovaly úvodním třem ročníkům malajské Grand Prix.

CHARAKTERISTIKA TRATI V SEPANGU

Délka okruhu: 5,543 km.
Délka závodu: 56 kol = 310,408 km. 
Nejrychlejší kolo v závodě: Michael Schumacher (Něm./Ferrari)
2003: 1:36,412 = 207,003 km/h.
Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: Michael Schumacher, 2001: 1:35,220 min. = 209,565 km/h.
Nejrychlejší závod: Kimi Räikkönen (Fin./McLaren-Mercedes) 2003: 1:32:22,195 = 197,680 km/h.
Vítězové předchozích závodů: 2003 - Kimi Räikkönen, 2002 - Ralf Schumacher (Něm./Williams), 2001 - Michael Schumacher.

"Po tak dobrém úvodu sezony se Sepangu nemůžu dočkat," nechal se slyšet Schumacher. Zatímco loni starému modelu auta a pneumatikám Bridgestone neseděly teploty k padesáti stupňům Celsia a Schumacher dojel šestý se ztrátou více než jednoho kola, tentokrát už má Ferrari k dispozici nejnovější vůz.

"Letošní auto je mnohem lepší než jeho předchůdce, takže na výsledky z posledních dvou let zapomeňte," prohlásil druhý jezdec italské stáje Rubens Barrichello. Brazilec dojel loni v Malajsii druhý, stejně jako při letošním úvodním závodu v Austrálii.

Schumacher po Melbourne strávil týden u moře se svou ženou a přáteli a všichni oslavili narozeniny manažera Williho Webbera. "Byl to příjemný odpočinek. Byla legrace, cítím se skvěle," hlásil Němec.

"Samozřejmě jsme v euforii, ale ve formuli se může všechno změnit během chvíle. Bude to těžký závod, navíc tato trať nepatří mezi mé nejoblíbenější," brzdil Schumacher nadšení po suverénním představení v Melbourne.

Německý pilot připustil, že v týmu mají jasno jak nastavit vůz. "A počasí mi také bude zřejmě sedět. Je to slibný začátek sezony," prohlásil Schumacher, který přijel do Malajsie ve středu večer.

Nezdar v Austrálii, osmé místo Davida Coultharda a Räikkönenovy technické potíže přinutily McLaren k testům ve Valencii. "Nebyl to ideální start, ale pracovali jsme tvrdě, abychom to napravili," prohlásil skotský jezdec.

Pochvaloval si členitost trati a plno možností k předjíždění.  Krásné vzpomínky díky prvnímu vítězství kariéry má na Sepang Räikkönen. "Jasně, že bych to rád zopakoval, ale hlavním cílem je zlepšit výsledek z Austrálie a získat body," uvedl finský závodník.

Williamsy obsadily v Melbourne čtvrté (Ralf Schumacher) a páté místo (Montoya) a v týmu také myslí výš. "Zlepšíme se," tvrdili oba piloti unisono. "Minulý závod nám ukázal, že před sebou máme ještě hodně práce a toho se držíme," doplnil mladší z bratrů Schumacherů.

V pátek a v sobotu dopoledne malajského času jsou na programu volné tréninky, v sobotu odpoledne jednokolová kvalifikace.

Závod odstartuje v neděli v 8:00 středoevropského času a můžete ho sledovat on-line na stránkách iDNES.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž