Schumacher bojuje o záchranu a chodí na něj 70 diváků

  • 9
Ženeva, Praha - Jezdíval před tisíci diváky, byl zvyklý vyhrávat. Teď na jeho zápas přijde sotva sedmdesát lidí a on dělá všechno pro to, aby už se svým týmem nebyl poslední. I takový je nový život sedminásobného mistra světa Michaela Schumachera. Život bez formule 1. A život s fotbalem.

Osmatřicetiletý Němec, jenž loni ukončil jezdeckou kariéru, chce totiž během jarní části pomoci zachránit zatím poslední klub FC Echichens ve třetí švýcarské lize. A daří se to.

V neděli Schumacher nastoupil k prvnímu letošnímu zápasu a Echichens hned překvapivě vyhrál v Aubonne před sedmdesáti diváky 3:2. Bylo to vůbec první vítězství týmu v této sezoně! Přesto klub dál zůstává poslední.

A jaký je vlastně „Schumi“ fotbalista? „Je to úplně normální hráč, který se nad nikoho nevyvyšuje. Navíc je to dobrý útočník,“ říká trenér Grujica  Naric. „Je to přátelský člověk a s klukama chodí občas po zápase na pivo.“

Vůbec fotbal je pro Schumachera velká vášeň. Už jako kluk fandil bundesligovému 1. FC Köln, později si vyzkoušel zatrénovat s Juventusem Turín, rád se účastnil i fotbalových exhibicí. Při jedné z nich ho „housličkami“ vyškolil i kapitán české reprezentace Tomáš Rosický. „Naběhl si,“ vzpomínal později Rosický. Teď může Schumacher školit jiné.

„Fotbal si užívám,“ tvrdí hráč, který nosí dres s číslem osm. Jako by mu svět formule 1 vůbec nechyběl. První závod v Austrálii sledoval jen u televize, nechystá se ani na víkendovou Velkou cenu do Malajsie.

Místo toho raději v úterý vyrazil s manželkou a dětmi na Kanárské ostrovy, aby si splnil svůj velký sen – potápět se s velrybami. Průvodce jim pak dělal mistr světa v dálkovém plavání David Meca.

I takový je Schumacherův život bez formule 1.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž