Po dvou letech je italský motocyklista Valentino Rossi opět mistrem světa. Už poosmé v kariéře.

Po dvou letech je italský motocyklista Valentino Rossi opět mistrem světa. Už poosmé v kariéře. | foto: Reuters

Šampion Rossi: Rád bych si opět zajezdil ve ferrari, v monopostu F1

  • 3
Cílem proletěl jako vítěz na zadním kole. Pak zastavil, oblékl si bílé tričko, na kterém byl budík ukazující osm hodin a italský nápis "Scusate il ritardo". Omluvte zdržení. V jeho Itálii bylo jen pár minut před osmou ráno a Valentino Rossi se po dvouletém zdržení znovu stal motocyklovým mistrem světa.

Aneb král je zpět na trůnu.

Už poosmé v kariéře!

"Už jsem pár titulů získal, ale tenhle stál mě i celou stáj Yamaha asi nejvíc úsilí, hlavně mimo dráhu. Týden co týden jsme dřeli, v závodě zase sváděli skvělé bitvy," vyprávěl po Velké ceně Japonska.

I včera dokázal jeden boj vyhrát.

Po startu jezdil na třetím místě, postupně se však dostal před Pedrosu a stahoval i náskok Stonera. Pár kol se držel za ním, pak ho v jedné zatáčce podjel a první příčku už nepustil.
Rossi tak vyhrál ve třídě MotoGP už pátý závod v řadě a osmý v této sezoně.

"Jsem neuvěřitelně šťastný."

Ta slova mohl říct znovu po dvou letech. Po letech, kdy se v šampionátu našli dva lepší – nejdřív Nicky Hayden a loni Casey Stoner.

A taky po dvou letech, během nichž prožil aféru se zkrácením daní, která z něj na chvíli udělala zloděje.

Letos to však byl zase jeho rok.

V zimě se i se psem Kvídem přestěhoval z Londýna zpět do Itálie. Ostřihal své kudrnaté vlasy. Vyhodil manažera, doplatil skoro 900 milionů korun na daních.

A především u své motorky změnil dodavatele pneumatik, přešel k firmě Bridgestone. "Spojit s nimi síly bylo to nejlepší rozhodnutí, které jsem mohl udělat. Pneumatiky se hodně podílely na mém úspěchu," přiznal Rossi.

Ano, pneumatiky jsou prvním důvodem toho, že tři závody před koncem má nedostižný náskok 92 bodů na druhého Stonera.

Tím druhým je jeho letošní stabilita. Vždyť bodoval v každém závodě! A jen v nizozemském Assenu se nedostal do první desítky. "V tomto roce znovu dokázal, jak silný jezdec je. Je neuvěřitelné, co dokáže na trati," uvedl manažer stáje Yamaha Davide Brivio.

Když pak Rossi dostal otázku, jaký dárek by si za titul přál, odpověděl: "Rád bych si opět zajezdil ve ferrari. V monopostu F1."

Aby bylo jasno, Rossi není skvělý jen na motorce. Už před lety úspěšně testoval formuli 1, přesto teď říká: "Mám ještě dvouletý kontrakt s Yamahou a začínat v F1 v 31 letech by bylo hodně pozdě."

Za volant však usedne určitě. Po sezoně si vyzkouší závod v rallyovém speciálu WRC.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž