Rubens nemusí doma startovat

  • 3
Maranello - Rubensi Barrichellovi hrozí, že nebude moci příští víkend startovat na domácí Velké ceně Brazílie. Pilot Ferrari se totiž potýká s problémy se systémem ochrany hlavy a krku (HANS). Svoji nehodu na začátku Grand prix Austrálie svedl právě na něj a v Malajsii dokonce dostal od šéflékaře F1 Sida Watkinse pardon, aby HANS nemusel nosit. Mezinárodní automobilová federace (FIA) však striktně rozhodla, že další výjimky nebude povolovat. Rubens Barrichello a celé Ferrari tak hledají způsoby, jak zabránit tomu, aby byl HANS příčinou obrovských bolestí, na něž si pilot stěžuje.

Pokud by na nic nepřišli, musel by v Interlagosu po boku Michaela Schumachera nastoupit jeden z dvojice náhradních pilotů Ferrari. Rubens by tak mohl závod, který se jede před jeho rozvášněnými fanoušky, sledovat jen z hlediště.

Tiskový mluvčí Ferrari už dokonce připustil, že tato možnost je reálná, ale zároveň ubezpečil, že tým dělá pro Barrichella maximum. „V Malajsii se opět ukázalo, že stávající nastavení způsobuje Rubensovi bolesti, ale čekám, že se nám tento problém podaří vyřešit. Testujeme nový systém a zatím bych tyto zkoušky nijak nekomentoval. Ale pokud by to někomu z našich pilotů nevyhovovalo, použili bychom záložního jezdce,“ uvedl mluvčí v britském listu Daily Telegraph.

Barrichello není jediný pilot, jemuž činí systém HANS potíže. Po závodě v Malajsii musel být britský jezdec Minardi Justin Wilson dokonce na jednu noc hospitalizován v nemocnici v Kuala Lumpur. Pásy systému mu zřejmě skříply nervy na ruce, takže s ní nemohl hýbat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž