Richards se vrátí do F1 s týmem Prodrive

  • 3
Londýn - Bývalý šéf stájí Benetton a BAR David Richards se v roce 2008 vrátí do formule jedna. Jeho tým Prodrive doplní na startovním roštu současných jedenáct účastníků světového šampionátu. Seznam stájí pro rok 2008 dnes zveřejnila Mezinárodní automobilová federace (FIA).

"Je to pro všechny v naší společnosti skvělá zpráva," uvedl Richards, který vlastní mimo jiné práva na světový šampionát v rallye, v němž závodí s týmem Subaru.

Zároveň provozuje tým, který startuje ve vytrvalostních závodech včetně slavného Le Mans s vozy Aston Martin. Jeho členem je i český pilot Tomáš Enge. 

Richardsovy stáje už se radovaly z titulu v mistrovství světa v rallye i dalších motoristických soutěží a nyní se chce jedna z nich prosadit ve formuli.

"Už jsem nějakou dobu říkal, že bychom taky rádi byli ve formuli jedna s naším vlastním týmem Prodrive. Teď jsme o krok blíž," uvedl.

Mezi dvaadvaceti uchazeči o dvanáct míst byl i někdejší šéf Minardi Paul Stoddart, který však neuspěl s žádostí o zařazení své stáje European Minardi F1 team Limited.

Mezinárodní federace vyhodnotila Richardsovu nabídku jako nejlepší ze všech nových kandidátů. "Prodrive měl nejlepší kombinaci finančního zajištění, technické kapacity a zkušeností v motoristickém sportu. FIA ho dobře zná díky účasti v mistrovství světa v rallye. Jeho výkonný ředitel David Richards má navíc zkušenosti jako šéf týmu formule jedna," uvedl prezident FIA Max Mosley.

V roce 2008 se bude seriál mistrovství světa formule 1 řídit novými pravidly, protože na konci roku 2007 vyprší platnost současné dohody mezi vedením soutěže a jednotlivými týmy.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž