DEFEKT. Sebastiana Vettela zastavila ve víkendové Velké ceně Abú Zabí prázdná

DEFEKT. Sebastiana Vettela zastavila ve víkendové Velké ceně Abú Zabí prázdná pneumatika. | foto: Profimedia.cz

Red Bull vyšetřuje prasklou pneumatiku. K dispozici má jen pytel cucků

  • 0
Možná by se hodila dedukce Sherlocka Holmese, nebo Columbův detektivní smysl pro detail. Proč měl Sebastian Vettel v Abú Zabí defekt? šetří teď tým už jistého mistra světa Red Bull i výrobce pneumatik Pirelli. Že se najde viník, je dost nejisté - k dispozici jsou jen gumové cucky.

Vettel vyhrál v Emirátech kvalifikaci a vyrovnal tak rekord Nigela Mansella čtrnácti pole position v jedné sezoně. Nakročeno měl i k dalšímu maximu - třinácti vítězným závodům v jednom ročníku, tak jak to před sedmi lety dokázal Michael Schumacher.

Jenže vítěz jedenácti velkých cen už po nedělním výpadku nemá šanci se do rekordních tabulek zapsat, do konce sezony zbývá poslední závod v Brazílii za dva týdny. "Bolí to," posteskl si dvojnásobný mistr světa po předčasném konci v Grand Prix.

Za vším byla prasklá praví zadní pneumatika monopostu, německý pilot tak musel odstoupit poprvé v posledních dvaceti závodech. Proč? ptá se on i jeho Red Bull.

V pneumatice chyba nebyla

Za brzký konec šampiona ve formuli 1 Sebastiana Vettela v nedělní Velké ceně Abú Zabí nemohla podle výrobce závada pneumatiky. Tento závěr zveřejnil dnes jediný dodavatel gum pro mistrovství věta F1 po analýze svých expertů. "Můžeme ujistit, že důvodem ztráty tlaku nebyla konstrukční vada," uvedl ředitel italského výrobce Pirelli Paul Hembery. Vettel v Abú Zabí s
poškozenou pravou zadní pneumatikou vylétl z trati už po pár stovkách závodu a poprvé v sezoně nedojel do cíle.
čtk

"Možná to způsobily zbytky nečistot z některého z předchozích závodů, protože Seb na obrubník nenajel nijak nebezpečně," uvažoval šéf týmu Christian Horner v deníku Daily Mail a slíbil: "S chlapci z Pirelli budeme pracovat na tom, abychom zjistili, v čem byl problém."

Dohromady budou skládat zbytky běhounu i boku pneumatiky, zkoumat disk, k tomu data z telemetrie i televizní záběry. Svoji roli mohlo hrát i to, že sada pneumatik byla použita už v kvalifikaci. "Nejpravděpodobnější je, že pneumatiku něco prořízlo," tuší Horner.

Paul Hembery, šéf sekce sportu v Pirelli, už ví, že bude extrémně složité najít příčinu problému. "Vždycky to tak je, když jediné, co máte k dispozici, je pytel gumových cucků. Nemáme garanci, že pravého viníka najdeme," uvedl pro server autosport.com.

Zatím je z dostupných dat jasné jen to, že vzduch neunikl okamžitě. Přesto defekt Vettela vystřelil mimo dráhu a přestože ještě dojel do boxů v naději, že pokračovat bude, technici už jen konstatovali nevratné poškození kola.

"Byli jsme v oné zatáčce a neviděli nic, čím bychom se měli nějak vážně zabývat," ujistil Hembery. "Musíte si uvědomit, že stejným místem projelo 23 monopostů a žádný jiný neměl stejný problém."

Sám Vettel přes obrubník projel během tréninků i kvalifikace mnohokrát a nikdy se nic nestalo. Také Lewis Hamilton, který jel hned za Němcem, si ničeho nevšiml. "Prostě problém pneumatiky," vysvětloval si vítěz závodu v Abú Zabí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž