Jenson Button (vlevo) atakuje Felipeho Massu při Velké ceně Austrálie formule 1.

Jenson Button (vlevo) atakuje Felipeho Massu při Velké ceně Austrálie formule 1. | foto: AP

Prokletý Massa, zoufal si po závodě v Austrálii Button

  • 18
"Prokletý Massa!" Jenson Button neměl po Velké ceně Austrálie moc důvodů k radosti. S nesporně skvělým vozem McLaren bral body za šesté místo. Daleko za nejlepšími. Brazilec s Ferrari ho v prvních kolech připravil o více než půl minuty.

Bývalý mistr světa skončil v kvalifikaci čtvrtý, ale na startu neměl moc štěstí. Odpich nebyl ideální a vlétl vedle něj jako raketa nebojácný Rus Petrov s černo-zlatým vozem Lotus-Renault. Button musel vzít zatáčku širokým obloukem a protáhl se před něj Felipe Massa.

Ferrari nedorazilo do Austrálie v ideální formě. Rychlostně nestačili Alonso s Massou už v kvalifikaci a jiné to nebylo ani v první polovině závodu. A tentokrát to štvalo nejen veškeré osazenstvo boxů v rudých kombinézách, ale také část týmu McLaren.

Jenson Button uvízl za ztrácejícím Massou a přes veškerou snahu ho nedokázal předjet. Zkoušel to vpravo, vlevo, na konci cílové rovinky, před třetí zatáčkou... Všechno marné.

"Byl tak pomalý," stěžoval si Button. "A nikdo ve formuli 1 se nepředjíždí hůř než Felipe. Prostě to nešlo."

A tak Button začal riskovat. Vlétl na jeho úroveň v zatáčkách číslo 11 a 12, ale Massa se nedal. Brzdil na poslední chvíli, vytlačil soupeře z McLarenu ke straně a ten musel z trati. Zkrátil si zatáčku a byl před Brazilcem. Ale porušil při tom pravidla. Ty totiž říkají, že v takovém případě musí předjíždějící jezdec pustit svého soupeře zpět. Bohužel pro Buttona se hned před Massu dostal jeho týmový kolega Alonsa, musel by tak pustit před sebe oba dva. A to se mu nechtělo.

"Bylo to divné, nevěděl jsem, co mám dělat," vzpomínal. "Tým mi řekl do vysílačky, ať zůstanu kde jsem a uvidí se, co na to závodní komisaři."

Jenže strategické hlavy McLarenu rozhodli špatně. Alonso i Massa vzápětí zatočili do boxů, aby vyměnili pneumatiky, a Button již neměl koho pustit před sebe. Penalizace průjezdem boxy byla logickým trestem.

"Byl jsem naštvaný, ale co se dalo dělat?" ptal se Button. "Musel jsem se probíjet polem zpět, i když jsem měl vynikající auto zralé na zcela jiné umístění."

Do dalších závodů je však Button povzbuzen nečekaně vysokým výkonnostním standardem McLarenu. Britský tým se v prvním závodě představil jako největší překážka Sebastiana Vettela v cestě za obhajobou titulu.

"Lewis dnes ukázal, kde bychom mohli být. Potenciál našeho vozu je úžasný. Skončil na druhém místě přestože druhou polovinu závodu dřel poškozenou podlahu o asflat. Red Bull má skvělá auta a bylo povzbuzující vidět, že s nimi můžeme bojovat," dodal bývalý mistr světa.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž