Proč mizí nejkrásnější okruh?

Spa - Poslední belgický vítěz velké ceny formule jedna Thierry Boutsen se zařadil po bok kritiků rozhodnutí FIA vyřadit příští rok z kalendáře velkých cen jeho domácí závod ve Spa. "Tím, že vyřazuje tento závod, dokazuje formule jedna že je jen velkou finanční organizací zainteresovanou na obrovském byznysu, který už se sportem nemá nic společného. Neříkám to jen proto, že jsem Belgičan. Spa je nejkrásnější tratí na světě, nejzajímavější a největší výzva. Je škoda, že musí kvůli penězům zmizet," řekl Boutsen britskému radiu BBC 5.

Boutsen má na Spa osobní vazby, neboť zde 22. května 1983 za volantem Arrowsu debutoval  v F1, kde nahradil Brazilce Chico Serru. Hned první trénink se mu docela povedl. Nejen, že se do závodu kvalifikoval, ale odstartoval dokonce osmnáctý, když porazil i Nigela Mansella a Johna Watsona. V samotném závodě už to tak slavné nebylo, protože ve čtvrtém okruhu musel odstoupit kvůli poruše zavěšení.

Spa bylo i svědkem Belgičanovy derniéry. 29. srpna 1993 se tu postavil naposledy na startovní rošt s monopostem Jordan. V tréninku byl až dvacátý a smůlu si vybral hned na startu, kde mu odešla převodovka. Boutsen pak závodil ve sportovních prototypech, ale po těžké havárii v Le Mans roku 1999 kariéru ukončil. Znovu se oženil a má vlastní leteckou firmu.

Ve formuli jedna absolvoval Belgičan celkem 163 velkých cen. Třikrát vyhrál (1989 – Kanada, Austrálie a 1990 Maďarsko, vše Williams.), jednou vyhrál kvalifikaci a zajel jedno nejrychlejší kolo. Dohromady Thierry Boutsen nasbíral 132 bodů a nejlépe byl ve světovém šampionátu čtvrtý v roce 1988 s Benettonem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž