Porušilo Ferrari některou ze směrnic FIA?

  • 5
Praha - Nejvyšší orgán motorsportu FIA předvolal vedení Ferrari i oba jeho piloty na své zasedání 26. června do Paříže. Budou se muset zodpovídat ze dvou věcí: Proč muselo dojít ke komedii posledních metrů GP Rakouska a proč Schumacher poté pustil Barrichella na nejvyšší stupeň a dal mu pohár. Je sporné, zda Schumacher s Barrichellem porušili při závěrečném ceremoniálu některou ze směrnic. Ty uvadějí: "Nejlepší tři piloti se musí zúčastnit slavnostního vyhlášení vítězů a řídit se stanovenými pravidly." Zda-li bylo Schumacherovo gesto přestupkem proti řádům, bude rozhodnuto příští měsíc.

Poslední metry závodu představují podobný problém. Ani při důkladném prostudování pravidel není jasné, zda došlo k jejich porušení. Jejich výklad totiž může být různý.

Směrnice FIA ze srpna 1999 týmovou režii nezakazuje: "Tým může určit pro boj o titul jednoho jezdce s tím, že druhý mu bude pomáhat." V zápětí však FIA dodává: "Zakazuje se a bude potrestán jakýkoli skutek, který narušuje zájmy soutěže a ovlivňuje její výsledek."

Otázka tedy bude znít: "Narušil čin týmu Ferrari zájmy seriálu formule 1?" Ač bylo Ferrari předvoláno na kobereček, bude stát pouze tvrzení proti tvrzení. Ke změně výsledku závodu nedojde, ani to není možné. Todt, Schumacher a spol se vrátí se slovním varování, maximálně důtkou a příště již půjde Schumacher před Barrichella mnohem dříve a hlavně mnohem nenápadněji.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž