Tým McLaren

Tým McLaren - Mechanici McLarenu zatlačují monoposty týmu při pátečním tréninku GP Turecka do garáže. | foto: Reuters

Novák se omluvil McLarenu, že ho spojil s Mosleyho aférou

  • 2
Český komisař Mezinárodní automobilové federace FIA Radovan Novák se omluvil stáji formule 1 McLaren za to, že o ní v nedávném rozhlasovém rozhovoru hovořil v souvislosti s podezřením, že by mohla stát za sexuální aférou šéfa FIA Maxe Mosleyho. Stáj to uvedla na svém webu s tím, že její zástupci přijali Novákovo vysvětlení, že šlo o nedorozumění.

Novák na konci dubna v pořadu rádia Impuls vyjádřil přesvědčení, že Mosleyho skandál je provokací jiné strany. A tou by podle něj mohl být britský tým, který loni obdržel za špionáž od FIA rekordní pokutu 100 milionů dolarů a byl vyloučen z Poháru konstruktérů.

Šéf McLarenu Ron Dennis na začátku května spojení s Mosleyho skandálem rezolutně odmítl a dopisem vyzval Nováka, aby svá slova odvolal nebo korigoval. Generální sekretář Federace automobilového sportu Autoklubu ČR a člen Světové rady FIA tehdy na dotaz ČTK uvedl, že si za svým prohlášením stojí. Nakonec však stáji vyhověl a omluvil se za nedorozumění.

"S potěšením můžeme oznámit, že nás Radovan Novák kontaktoval, aby nám vysvětlil, co ho vedlo k poznámkám o McLarenu a Ronu Dennisovi. Pan Novák nás ujistil, že nevěří, že by McLaren nebo pan Dennis měli s těmi událostmi něco společného a že ta prohlášení neodrážejí jeho pohled na věc," uvedl tým v prohlášení s tím, že oceňuje Novákovu rychlou a taktní reakci.

Aféru kolem Mosleyho rozpoutal na konci března britský bulvární nedělník News of the World, který zveřejnil videonahrávku, na níž si prezident FIA užívá v nacistickém duchu s pěticí prostitutek. Mosley vše označil za spiknutí proti své osobě a najal si soukromou detektivní kancelář, která po možném zadavateli pátrá.

Osmašedesátiletý Brit, jenž řídí FIA od roku 1993, po skandálu odmítl složit funkci a hodlá odejít, až mu příští rok vyprší čtyřleté funkční období. Jeho odchod může urychlit mimořádné zasedání FIA, které se
uskuteční i za Novákovy účasti 3. června v Paříži. O Mosleyho osudu se bude rozhodovat v tajném hlasování.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž