Mexický pilot Segio Pérez právě havaroval a zůstává bezvládně v monopostu....

Mexický pilot Segio Pérez právě havaroval a zůstává bezvládně v monopostu. Jednalo se o nejvážnější havárii sezony. Talentovaný Pérez kvůli ní přišel o následující závod v Kanadě. | foto: AP

Nováček Pérez v monacké kvalifikaci F1 havaroval. Nemá těžká zranění

  • 49
Kvalifikaci Velké ceny Monaka formule 1 zastavila dvě a půl minuty před koncem těžká havárie Sergia Péreze. Ve vysoké rychlosti za tunelem narazil jeho monopost Sauber bočně do bariéry. Mexický nováček inkasoval silný náraz do hlavy.

Brzdná zóna za monackým tunelem je z kopce, a je rovněž hodně hrbolatá. Na tomto místě pořadatelé připravili pro letošní sezonu nový asfalt. Ale podle všeho vůbec nepomohl. Podle jezdců naopak vše ještě zhoršil.

Auto nováčka Péreze šlo v zatáčce za výjezdem z tunelu do smyku, rozdrtilo si pravé zavěšení a přední křídlo o svodidla, a pak se v rychlosti kolem dvou set kilometrů v hodině nekontrolovatelně řítilo proti bariéře. Vůz Sauber se přetočil na bok a došlo k nárazu pravou stranou stroje.

Jedenadvacetiletý Pérez se stihl jen pustit volantu a chytit rukama přilbu. Bylo vidět, jak jeho hlava inkasovala náraz. Co s ním bylo dál, zatím není jasné. Okamžitě se kolem nehody sjelo několik aut pořadatelů, a ti zakryli kamerám výhled. Mexického jezdce přenášeli do sanitky na nosítkách, ale zakrývali ho ze všech stran ochrannými plachtami.

CO JE MU? Zdravotníci se sklánějí nad Sergiem Pérezem, který hrůzostrašně narazil do zdi.

Dvacet minut po nehodě oznámili lékaři Pérezově týmu Sauber, že závodník byl po přepravení do sanitky při vědomí a komunikoval s nimi.

Stěžoval si na bolesti hlavy a nohou.

Na stejném místě a takřka podobným způsobem havaroval v dopoledním tréninku Nico Rosberg.

Německý jezdec Mercedesu měl však větší štěstí. Vůz se ještě vznesl na retardérech a minul tvrdou bariéru o milimetry. Mexičan takové štěstí neměl.

Okamžitě byl převezen do nemocnice v Monte Carlu. Vyšetření neodhalila žádnou zlomeninu, vedle otřesu mozku Pérez utrpěl jen pohmoždění stehna. Lékaři si jej ponechali v nemocnici přes noc na pozorování, v nedělním závodě startovat nebude.

"Dnes bylo nejdůležitější to, když jsem slyšel, že Sergio je při vědomí. Všichni na něj myslíme," řekl vítěz kvalifikace Vettel. "Je to těžké, když vidíte, že kolega nabourá a nevylézá z auta. Složitě se pak dá soustředit a člověk není stoprocentně v pohodě," dodal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž