Michael Schumacher v kokpitu svého monopostu

Michael Schumacher v kokpitu svého monopostu | foto: AP

Navzdory smrtelným nehodám je motorismus bezpečnější, tvrdí Schumacher

  • 0
Se smutkem komentoval úmrtí automobilového závodníka Dana Wheldona a motocyklisty Marka Simoncelliho. Přesto sedminásobný mistr světa formule 1 Michael Schumacher tvrdí: motoristické sporty jsou bezpečnější než dřív, za tragédiemi posledních týdnů stála smůla a osud.

Podle jezdce stáje Mercedes se bezpečnost v motoristických disciplínách rapidně zlepšila. "Když se něco takového stane, stojí za tím osud. A osudu čelíme všichni. Moc se mě dotklo, co se oběma stalo, ale naneštěstí takový je život," řekl Schumacher v Indii, kde se připravuje na víkendovou Velkou cenu.

Britský pilot Wheldon, dvojnásobný vítěz slavného automobilového závodu 500 mil Indianapolis, zahynul předminulou neděli při závodu IndyCar. Italského mistra světa z roku 2008 v kategorii do 250 ccm Simoncelliho stála život kolize při víkendové Velké ceně Malajsie.

"Být stoprocentně v bezpečí není možné. Když jedete, tak nepřemýšlíte o tom, že dáváte život v sázku. Když se z našich strojů snažíme vymáčknout maximum, naopak nás to uspokojuje," uvedl Schumacher.

Alonso byl po smrtelných nehodách v šoku

Dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso vyloučil, že by záběry smrtelných nehod ovlivnily jeho chování na okruhu. "Během zbytku týdne vás to ovlivní opravdu hodně. Ale když si nasazujete přilbu a potom jedete, neovlivní vás to. O riziku nepřemýšlíte, láska k jízdě a adrenalin takové pocity přehluší," řekl Španěl.

Třicetiletý jezdec viděl záběry obou nehod. "Když jsem viděl záznam Danovy nehody ve zprávách, byl jsem z toho v šoku dva nebo tři dny. U Marka jsem to sledoval živě, závod jsem měl puštěný. Nemohl jsem uvěřit až do pondělka, že se něco takového může stát," prohlásil Alonso.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž